Европейската комисия настоява България отново да се обърне към Венецианската

...
Европейската комисия настоява България отново да се обърне към Венецианската
Коментари Харесай

ЕК настоява за решаване на проблема с недосегаемия главен прокурор

Европейската комисия упорства България още веднъж да се обърне към Венецианската комисия, с цел да реши казуса с отчетността на основния прокурор. Това заяви еврокомисарят Вера Йоурова по време на чуването си пред Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент, известна още като комисията LIBE.

През декември предходната година Венецианската комисия към Съвета на Европа излезе с третия си отчет за България, в който за следващ път изясни на българските управляващи, че имат сериозен проблем с основния прокурор. Комисията прикани за огромни конституционни промени в прокуратурата и Висшия правосъден съвет, които да отстранен практическата недостижимост на шефа на прокуратурата.

В същото време българският Конституционен съд излезе с тълкувателно решение, с което разгласи, че всеки редови прокурор, съгласно своята подготвеност, би могъл да проверява основния прокурор. Конституционен съд обаче не загатва какви са гаранциите за независимостта на този редови прокурор. Ако има следствие против Иван Гешев, редовият прокурор ще остане зависещ на началници, които са подчинени на Гешев. В същото време кариерата на този редови прокурор е в ръцете на правосъдния съвет, където въздействието на основния прокурор е безусловно незаобиколимо.

Йоурова уточни по време на полемиката в LIBE, че следи със угриженост събитията в България. Тя добави, че измененията в законодателството би трябвало да се основават на необятно публично единодушие. " Измененията в конституцията би трябвало да имат необятна поддръжка ", сподели Йоурова, която е и заместник-председател на Европейска комисия.

Докладът за положението на върховенството на закона в България ще бъде показан на 23 септември. В него ще бъде изразена паника за свободата на изложение и за положението на медиите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР