Европейската комисия настоя за незабавно прекратяване на използването на оръжия

...
Европейската комисия настоя за незабавно прекратяване на използването на оръжия
Коментари Харесай

ЕС настоя за диалог и спиране на огъня в Близкия изток

Европейската комисия настоя за неотложно преустановяване на потреблението на оръжия в спора в Близкия изток сред Иран и Съединени американски щати и прикани за старания за възобновяване на разговора, съобщи " Ройтерс ".

Председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен сподели по време на конференция, преди да отпътува за посещаване в Лондон, че ще разиска обстановката с английския министър председател Борис Джонсън.

" Използването на оръжия би трябвало да спре в този момент, с цел да отвори място за разговор ", добави тя пред кореспонденти след среща с екипа ѝ еврокомисари.

Подчерта, че Европейски Съюз няма да пожали сили за опазването на нуклеарната договорка с Техеран. По нейните думи гласът на Европейски Съюз се чува в Близкия изток, добавя Българска телеграфна агенция.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел означи, че днешната конюнктура в района заплашва достиженията от последните години, в това число в битката с терористите от " Ислямска страна ". По неговите думи снощният ирански ракетен обстрел по бази с военни от Съединени американски щати в Ирак е следващ образец за повишаване на насилието, от което никой няма интерес. Борел добави, че " може би скоро " чака среща с иранския външен министър Мохамад Зариф.

По неговите думи Европейски Съюз приготвя посещаване на ръководителя на държавното управление в Триполи Файез Сарадж. Борел добави, че в Брюксел или Рим ще има срещи " с други либийски водачи " за оценка на ситуацията в страната.

Миналата седмица Съединени американски щати убиха с въздушен удар край Багдад висшия ирански военачалник Касем Солеймани. В отговор нощес Иран изстреля над двайсет балистични ракети против военни бази в Ирак, където са ситуирани американски военни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР