Европейската комисия наскоро представи проект на 4-та директива на ЕС

...
Европейската комисия наскоро представи проект на 4-та директива на ЕС
Коментари Харесай

ЕС: Очакват се нови разпоредби за шофьорските книжки

Европейската комисия неотдавна показа план на 4-та инструкция на Европейски Съюз за шофьорските книжки за общоевропейска хармонизация на условията за шофьорски книжки. Auto Club Europa (ACE) оцени някои от плануваните планове.

Ако Европейската комисия продължи по този път, то този към шофьорската брошура би трябвало да стане по-цифров в бъдеще. Проектът планува и потреблението на симулатори за шофиране. По този метод обучаемите водачи могат да практикуват рискови обстановки в действителни условия по време на образованието и по време на изпита, без да заплашват трети страни.

Цифровата версия на шофьорската брошура ще би трябвало да бъде въведена в цяла Европа, с цел да се опростят инспекциите от полицията, само че също и от фирмите за коли чартърен или други снабдители. Тогава пластмасовата карта във формат кредитна карта ще играе единствено второстепенна роля. Цифровото свидетелството за шофиране ще се издава при заявление и ще бъде снабдено с QR код вместо чип.

ACE приветства разширението на цифровите оферти в образованието на водачи, защото обучаемите водачи ще са още по-добре готови за действителни обстановки на пътния трафик. Цифровата шофьорска брошура, която ще е годна в целия Европейски Съюз, опростява потреблението на нови форми на подвижност като шерване на коли и затова би трябвало да бъде приветствана.

Според проектите на Европейската комисия тегловният клас на шофьорска брошура категория B може да бъде повишен от 3,5 тона на 4,25 тона в цяла Европа. Но единствено след края на пробния интервал и единствено за коли с различно задвижване. Този правилник би бил изключително забавен за всички къмпингуващи, защото транспортните средства за отдих към този момент постоянно надвишават оптималното тегло от 3,5 тона.

Според проектите на Европейски Съюз единствено кемпери с различни задвижвания ще се възползват от коригирането на тегловния клас. ACE поддържа увеличението на оптималното тегло до 4,25 тона, защото прекосяването към електромобилност неизбежно ще докара до увеличение на тежестта на транспортните средства. Превозните средства и техните съставни елементи, свързани с сигурността, нормално са проектирани за по-голямо тегло по този начин или другояче и разликата сред 3,5 и 4,25 тона няма да се забележи при шофирането.

Ако Европейската комисия държи на своето, в бъдеще годността за шофиране на водачи над 70-годишна възраст ще би трябвало да се ревизира на всеки пет години. ACE отхвърля систематизираното съмнение, че възрастните хора съставляват риск за пътната сигурност. Всеки лидер би трябвало постоянно да слага сериозно под въпрос себе си и качествата си и би трябвало да има опция за доброволни проби за самокритика на всички места.

По доста други точки европейското законодателство ще бъде приспособено към немското. Например предлагането на Европейски Съюз планува въвеждането в цяла Европа на шофиране с компаньон от 17-годишна възраст. Това е нормална процедура в Германия от десетина години. Нулевата алкохолна граница за начинаещите водачи също ще бъде въведена в целия Европейски Съюз.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР