Европейската комисия наложи на „Газпром“ редица задължения, с които се

...
Европейската комисия наложи на „Газпром“ редица задължения, с които се
Коментари Харесай

Сделката ЕК - Газпром: Свободен пренос на газ на конкурентни цени, край на руския газов монопол в България и другите страни от ЦИЕ


Европейската комисия наложи на „ Газпром “ редица отговорности, с които се отстраняват изразените от Комисията опасения във връзка с конкуренцията и се разрешава свободният транспорт на газ на конкурентни цени на пазарите на газ в Централна и Източна Европа, в това число в България, в интерес на европейските консуматори и предприятия, заяви пресслужбата на Европейска комисия.

„ Газпром “ е най-големият снабдител на природен газ в редица страни от Централна и Източна Европа. През април 2015 година Комисията изпрати ревю на възраженията до „ Газпром “. В него се показва предварителното мнение на Комисията, че сдружението нарушава антитръстовите правила на Европейски Съюз, като следва обща тактика за делене на пазарите на газ съгласно националните граници в осем страни членки (България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия). Тази тактика евентуално е разрешила на „ Газпром “ да постанова по-високи цени на газа в пет от тези страни членки (България, Естония, Латвия, Литва и Полша).

С решението на Европейска комисия от четвъртък на се поставя завършек на тази процедура на „ Газпром “. Освен това на „ Газпром “ се постанова обстоен набор от правила, които доста ще трансформират метода, по който сдружението прави активност на централно- и източноевропейските газови пазари:

- Край на договорните бариери пред свободния транспорт на газ: „ Газпром “ би трябвало да отстрани всички наложени на клиентите си ограничавания във връзка с репродажбата на газ през граница.

- Задължение за улеснение на потоците на газ към изолираните пазари и от тях: „ Газпром “ ще разреши потоците на газ да текат към и от елементи на Централна и Източна Европа, които към момента са изолирани от другите страни членки заради липса на междусистемни връзки, а точно балтийските страни и България.

- Структуриран развой за обезпечаване на конкурентни цени на газа: На съответните клиенти на „ Газпром “ се дава ефикасен инструмент, с който да се подсигурява, че тяхната цена на газа отразява нивото на цените в конкурентни западноевропейски пазари на газ, изключително в разпределителните центрове за полутечен газ.

- Без потребление на господстващо състояние при доставките на газ: „ Газпром “ не може да се възползва от каквито и да е преимущества, свързани с газовата инфраструктура, които получава от клиентите си, като употребява господстващата си пазарна позиция в доставките на газ.

Комисията реши да направи тези отговорности (т.нар. „ задължения “) правно обвързващи във връзка с „ Газпром “ (по член 9 от Регламент № 1/2003 по отношение на антитръстовите правила на ЕС). Ако обещано сдружение нарушава тези отговорности, Комисията може да наложи санкция в размер до 10 % от международния оборот на сдружението, без да се постанова да открива нарушаване на антитръстовите правила на Европейски Съюз.

Какви са отговорностите на „ Газпром “:

За да се преодолеят опасенията на Комисията, свързани с конкуренцията, „ Газпром “ би трябвало да съблюдава избрани отговорности, целящи да подсигуряват свободния транспорт на газ на конкурентни цени в Централна и Източна Европа.

Тези отговорности на „ Газпром “ ще са в действие в продължение на осем години. Те отразяват получената от заинтригуваните страни противоположна информация от допитване до участниците на пазара, стартирано от Комисията през март 2017 година, по отношение на по-ранна версия на предлагането. Допитването до участниците на пазара породи забележителен брой отговори от необятен кръг заинтригувани страни, в това число държавни управления, национални органи за защита на конкуренцията, сдружения, продаващи газ на едро, промишлени асоциации и представители на университетските среди, които способстваха за изясняване и гарантиране на успеваемостта на окончателните отговорности.

1) „ Газпром “ би трябвало да отстрани пречките пред свободния транспорт на газ в Централна и Източна Европа

Комисията изрази опасения, че сдружение „ Газпром “ е наложило териториални ограничавания в споразуменията си за доставка с търговци на едро и с някои промишлени клиенти във всичките осем страни членки (България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия). Тези ограничавания включват забрани за експорт и клаузи, налагащи закупеният газ да се употребява на съответна територия (клаузи за местоназначение), и други ограничения, които предотвратяват трансграничния поток на газ.

В отговор на това с решението на Комисията от „ Газпром “ се изисква да отстрани всички тези договорни бариери пред свободния транспорт на газ в централно- и източноевропейските газови пазари, без значение от това дали тези бариери вършат невъзможни трансграничните продажби или просто по-малко привлекателни от финансова позиция. Също по този начин „ Газпром “
няма да вкарва още веднъж тези клаузи в бъдеще.

Освен това „ Газпром “ би трябвало да приспособява наредбите в договорите си по отношение на мониторинга и измерването на потреблението на газ в България, които са изолирали българския газов пазар от пазарите на газ на прилежащите страни от Европейски Съюз. Това ще разреши прехвърлянето на контрола от „ Газпром “ на българския оператор на газопреносната инфраструктура.

Вследствие на допитването до участниците на пазара „ Газпром “ обясни редица механически детайли, с цел да подсигурява, че задължението ще бъде изпълнено напълно.

Чрез тези отговорности ще се отстранен всички основани от „ Газпром “ договорни спънки, възпрепятстващи свободния транспорт на газ в Централна и Източна Европа.

2) „ Газпром “ би трябвало да предприеме дейни стъпки за консолидиране на пазарите на газ в Централна и Източна Европа

За да може газът в действителност да се придвижва свободно в цяла Централна и Източна Европа, е нужна и инфраструктура за преноса, а точно междусистемни връзки, които свързват националните пазари на газ посред им. Такава инфраструктура към този момент съществува в Чешката република, Унгария, Полша и Словакия. Все още не е задоволителна обаче инфраструктурата, която свързва България, Естония, Латвия и Литва със прилежащите им газови пазари в Европейски Съюз. Това лимитира опцията на клиентите на „ Газпром “ да препродават газ на тези страни и от тях, даже в случай че разполагат със свободни количества.

„ Газпром “ в този момент ще „ замести “ неналичието на междусистемни връзки, като даде на съответните клиенти опцията да доставят газ на тези страни и от тях. По- особено, клиенти, които са закупували газ, в началото за доставка до Унгария, Полша или Словакия, могат да изберат вместо това „ Газпром “ да доставя всичкия газ или част от него до България и/или балтийските страни (и обратно):

- Замени, предлагани на необятен кръг от клиенти на „ Газпром “:

„ Газпром “ би трябвало да даде тази опция на съответните клиенти, които имат (или ще имат) контракти за доставка на газ в някои пунктове за доставка в Централна и Източна Европа. Вследствие на допитването до участниците на пазара това ще се отнася за контракти с дълготрайност от
най-малко 18 месеца. Механизмът няма да действа за по-кратките контракти, защото минималната дълготрайност за доставка на газ до нов пункт на доставка е дванадесет месеца, предшествани от четиримесечен период на предупреждение на „ Газпром “.

- Замени и в двете направления, до изолираните пазари и от тях:

Съответните клиенти на „ Газпром “ имат опция да изискат от сдружението да доставя газа им до балтийските страни и България вместо до в началото контрактуваните пунктове за доставка (от Полша или Словакия до балтийските страни и от Словакия или Унгария до България). Вследствие на допитването до участниците на пазара тези размени ще бъдат вероятни и в двете направления. Това ще направи механизма по-ефективен и ще докара до по-добра интеграция на пазарите на газ в Централна и Източна Европа.

- Фиксирани и транспарантни такси за доставка:

Таксите, които „ Газпром “ може да постанова за тази услуга, са закрепени и транспарантни. Вследствие на допитването до участниците на пазара те бяха доста понижени, с цел да стане механизмът прелъстителен във финансово
отношение.

- Гъвкавост за клиентите на „ Газпром “ да употребяват тази опция:

Вследствие на допитването до участниците на пазара клиентите на „ Газпром “ могат да упражнят тези благоприятни условия за по-малки количества газ (50 милиона m³) и с по-кратко предупреждение (четири месеца).

- Основанията за отвод на „ Газпром “ да прави замяната са лимитирани:

Вследствие на допитването до участниците на пазара „ Газпром “ може да откаже да извърши замяната единствено в случай че не е налице потенциал за транспорт. Това ще се следи от близко от самостоятелен специалист.

Този механизъм разрешава преноса на газ към и от балтийските страни и България, както в случай че газовите междусистемни връзки със прилежащите страни от Европейски Съюз към този момент съществуваха. Това ще разреши на клиентите на „ Газпром “ да търсят нови благоприятни условия за стопанска активност, даже преди да бъдат основани междусистемни връзки, което ще е от изгода на потребителите и предприятията в България и балтийските страни.

3) „ Газпром “ се ангажира със структуриран развой, с цел да се подсигуряват конкурентни цени на газ в Централна и Източна Европа в бъдеще

Комисията се притесняваше, че сдружение „ Газпром “ евентуално е могло да наложи по-високи цени в пет страни членки (България, Естония, Латвия, Литва и Полша).

В отговор, с решението на Комисията на клиентите на „ Газпром “ с дълготрайни контракти в тези страни се дава ефикасен инструмент, с цел да се подсигурява, че цената на газа, която заплащат в бъдеще, е конкурентоспособна:

- Клиентите могат да изискат по-ниска цена, когато цената на газа им се отклонява от конкурентните западноевропейски референтни стойности на цените:

Клиентите на „ Газпром “ ще имат договорно право да изискат по-ниска цена на газа, в случай че заплащаната от тях цена се отклонява от конкурентните западноевропейски референтни стойности, в това число цените на разпределителните центрове за полутечен газ. Те могат да се възползват от тази
опция на постоянни шпации от време (на всеки две години), с спомагателен „ жокер “ на всеки пет години. Вследствие на допитването до участниците на пазара съществуващите клиенти могат да упражнят това право незабавно след решението на Комисията и „ Газпром “ би трябвало да предложи това право и на нови клиенти.

- Новата цена на газа би трябвало да бъде избрана в сходство с нивото на цените в конкурентните континентални западноевропейски пазари на газ:

Новата цена би трябвало да отразява конкурентните континентални западноевропейски референтни стойности, в това число цените на разпределителните центрове за полутечен газ. Вследствие на допитването до участниците на пазара тези насоки бяха доста усъвършенствани, с цел да се базират категорично на нивото на цените в конкурентните континентални западноевропейски пазари на газ, в това число цените на най-важните разпределителни центрове за полутечен газ в континентална Европа, а точно TTF в Нидерландия и NCG в Германия. Новата по-ниска цена ще се ползва със задна дата, считано от датата на искане за преразглеждане на цената.

- Арбитраж при противоречие на „ Газпром “ в границите на тъкмо избран период:

- Ако „ Газпром “ и негов клиент не се спогодят за нова цена в границите на 120 дни, разногласието може да бъде отправен до съдия. Арбитърът ще наложи конкурентна цена на газа, отчитаща напълно посочените нагоре западноевропейски референтни стойности. Освен това арбитражът
би трябвало да се организира в границите на Европейски Съюз. Арбитражните съдилища в Европейски Съюз са задължени да съблюдават и ползват правото на Европейски Съюз в региона на конкуренцията. Комисията има право да се намесва в такива случаи като amicus curiae.

- Това ще подсигурява конкурентни цени на газа в тези райони и ще предотврати за в бъдеще забележителната разлика на цените на природния газ в границите на индексираните към нефта контракти спрямо конкурентните ценови референтни стойности. Задължението се ползва за всички контракти с дълготрайност от три или повече години, защото обвързваните с ценатабезпокойства в този случай се отнасят единствено за дълготрайните контракти, при които измененията с времето могат да доведат до доста отклоняване от конкурентните референтни стойности.

4) Премахване на настояванията, получени посредством потребление на господстващо състояние на пазара

Накрая, Комисията се притесняваше, че сдружение „ Газпром “ е употребило господстващото си състояние на пазара на доставка на природен газ, с цел да получи преимущества във връзка с достъпа или контрола на газовата инфраструктура. В ревюто на възраженията бяха изразени опасения по отношение на плана „ Южен поток “ в България и тръбопровода „ Ямал “ в Полша.

По отношение на „ Южен поток “ в решението ясно се показва, че „ Газпром “ няма да се възползва от получените преимущества. „ Газпром “ няма да желае компенсации от българските сътрудници след прекратяването на плана „ Южен поток “. Това се ползва, без да се визира въпросът дали това искане би било въобще основателно.

- Що се отнася до тръбопровода „ Ямал “, следствието на Комисията сподели, че ситуацията не може да се промени посредством тази антитръстова процедура, защото връзките в региона на газа сред Русия и Полша са избрани от междуправителствени съглашения. Във всеки случай решението на полския орган за енергийно контролиране от май 2015 година не удостовери изказванията, че „ Газпром “ би затворил полския пазар на газ, що се отнася до тръбопровода „ Ямал “.

Регулаторът откри, че притежателят на тръбопровода „ Ямал “ Europolgaz (съсобственост на „ Газпром “) не може да отсрочи или да блокира вложенията в тръбопровода: всички вложения, като да вземем за пример тези, даващи опция за
противоположни потоци от Германия, са били изпълнени според плануваното от сертифицирания газопреносен оператор (Gaz-System).

- Накрая, с цел да се изготвят по-добре бъдещите междуправителствени съглашения, Комисията показа законодателно предложение, посредством което междуправителствените съглашения за газа и нефта ще подлежат на прелиминарен надзор от страна на Комисията. Това предложение влезе
IP/18/3921 в действие през 2017 година

Повече информация за решението може да бъде открита под номер AT.39816 в обществения указател, който се намира на уеб страницата на Комисията по въпросите на конкуренцията.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР