Европейската комисия наложи на Газпром“ редица задължения, с които се

...
Европейската комисия наложи на Газпром“ редица задължения, с които се
Коментари Харесай

ЕК налага на „Газпром“ нови правила за ЦИЕ, включително за България


Европейската комисия наложи на „ Газпром “ редица отговорности, с които се отстраняват изразените от Брюксел опасения във връзка с конкуренцията и се разрешава свободният транспорт на газ на конкурентни цени на пазарите на газ в Централна и Източна Европа в интерес на европейските консуматори и предприятия. Руската компания е най-големият снабдител на природен газ в редица страни от този район. През април 2015 година Европейска комисия изпрати ревю на възраженията до „ Газпром “. В него се показва предварителното мнение на Комисията, че сдружението нарушава антитръстовите правила на Европейски Съюз, като следва обща тактика за делене на пазарите на газ съгласно националните граници в осем страни членки (България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия). Тази тактика евентуално е разрешила на „ Газпром “ да постанова по-високи цени на газа в пет от тези страни членки (България, Естония, Латвия, Литва и Полша).

С днешното решение на Еврокомисията се поставя завършек на тази процедура на „ Газпром “. Освен това на „ Газпром “ се постанова обстоен набор от правила, които доста ще трансформират метода, по който сдружението прави активност на централно- и източноевропейските газови пазари:

- Край на договорните бариери пред свободния транспорт на газ: „ Газпром “ би трябвало да отстрани всички наложени на клиентите си ограничавания във връзка с репродажбата на газ през граница.

- Задължение за улеснение на потоците на газ към изолираните пазари и от тях: „ Газпром “ ще разреши потоците на газ да текат към и от елементи на Централна и Източна Европа, които към момента са изолирани от другите страни членки заради липса на междусистемни връзки, а точно балтийските страни и България.

- Структуриран развой за обезпечаване на конкурентни цени на газа: На съответните клиенти на „ Газпром “ се дава ефикасен инструмент, с който да се подсигурява, че тяхната цена на газа отразява нивото на цените в конкурентни западноевропейски пазари на газ, изключително в разпределителните центрове за полутечен газ.

- Без потребление на господстващо състояние при доставките на газ: „ Газпром “ не може да се възползва от каквито и да е преимущества, свързани с газовата инфраструктура, които получава от клиентите си, като употребява господстващата си пазарна позиция в доставките на газ.

Комисията реши да направи тези отговорности (т.нар. „ задължения “) правно обвързващи във връзка с „ Газпром “ (по член 9 от Регламент № 1/2003 относно антитръстовите правила на ЕС). Ако обещано сдружение нарушава тези отговорности, Комисията може да наложи санкция в размер до 10 % от международния оборот на сдружението, без да се постанова да открива нарушаване на антитръстовите правила на Европейски Съюз.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР