Европейската комисия наложи глоба от общо 371 млн. евро на

...
Европейската комисия наложи глоба от общо 371 млн. евро на
Коментари Харесай

ЕК глоби три банки за участие в картел

Европейската комисия наложи санкция от общо 371 млн. евро на UBS Group AG,  Nomura Holdings Inc. и UniCredit SpA за присъединяване в картел при търговията с европейски държавни облигации, съобщи Блумбърг.

Най-голямата санкция е за UBS – 172 млн. евро, до момента в който Nomura ще би трябвало да заплати 129,6 млн. евро за присъединяване в картел, в границите на който търговци от банките са споделяли сензитивна финансова информация от 2007 до 2011 година Глобата за UniCredit е в размер на 69 млн. евро.

„ Неприемливо е в средата на финансовата рецесия, когато доста институции от бранша трябваше да бъдат избавени с публично финансиране, тези капиталови банки да съглашателстват на пазара в ущърб на страните членки на Европейски Съюз “, разяснява  еврокомисаря за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Вестагер също по този начин насочи рецензии към две други банки, взели участие в картела, които се разминаха без санкция. Royal Bank of Scotland Group Plc, която през днешния ден е известна като NatWest, не е глобена, защото първа е съобщила на регулаторите за нередностите. Тя получи държавна поддръжка от държавното управление на Англия през 2008 година

Portigon AG, която е правоприемник на немския заемодател WestLB, не е била санкционирана, защото предходната година е генерирала чист оборот, на база на който да бъде избрана санкцията.

В картела са взели участие още две банки - Bank of America и Natixis. Те няма да понесат последици за дейностите си, защото са напуснали картела преди началото на следствието на Европейски Съюз и давностният период е изминал.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР