Европейската комисия наложи глоба от 77 милиона евро на Българския

...
Европейската комисия наложи глоба от 77 милиона евро на Българския
Коментари Харесай

Енергийни експерти: Глобата за БЕХ можеше да е по-голяма

Европейската комисия наложи санкция от 77 милиона евро на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и неговите дъщерни сдружения „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “. Санкцията е поради тъжба от българската компания " Овъргаз " от 2011 година, че БЕХ и неговите подразделения не дават достъп до газопреносната мрежа на свои съперници.

„ Тази сума е лекият вид, тъй като оптималният размер на санкцията можеше да бъде 300 млн. евро ”, съобщи в предаването „ Плюс-Минус. Коментарът след новините ” енергийният специалист Васил Начев.

Санкцията е поради това, че нито един състезател няма достъп до пазара, с изключение на „ Булгаргаз ”. „ Булгартрансгаз ” пък не дава трасета на други играчи ”, разяснява той.

„ Глобата за благополучие е еднократна и не предстои на обжалване. Тя е резултат от доста тежки договаряния ”, разяснява енергийният специалист проф. Атанас Тасев.

„ Възможно е да се отвори Кутията на Пандора, тъй като има правила, които дават опция на други играчи, а такива има в Европа, да заявят избрана рекламация ”, на мнение е той.

По думите на специалистите заплащането ще бъде трансферирано към „ Булгаргаз ” и „ Булгартнасгаз ”, а в тримесечен период те би трябвало да внесат сумата.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР