Европейската комисия наложи глоба на „Български енергиен холдинг“ (БЕХ), неговото

...
Европейската комисия наложи глоба на „Български енергиен холдинг“ (БЕХ), неговото
Коментари Харесай

Еврокомисията глоби със 77 млн. евро Българския енергиен холдинг

Европейската комисия наложи санкция на „ Български енергиен холдинг “ (БЕХ), неговото дъщерно сдружение за доставка на газ „ Булгаргаз “ и неговото дъщерно сдружение за газова инфраструктура „ Булгартрансгаз “ („ групата БЕХ “) в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на съперници до основна газова инфраструктура в България в нарушаване на антитръстовите правила на Европейски Съюз, оповестяват от Представителството на Европейска комисия в България.
В решението, взето през днешния ден, се установи, че групата БЕХ има господстващо състояние както на пазарите за газова инфраструктура, по този начин и на пазарите за доставка на газ в България. Друго умозаключение гласи, че БЕХ и неговите дъщерни сдружения са злоупотребили с господстващото си състояние, като са попречили навлизането на пазарите за доставка на газ в България посредством непозволено ограничение на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура.
БЕХ е употребило господстващото състояние на едно от дъщерните си сдружения — „ Булгартрансгаз “, с цел да отбрани съвсем монополното състояние на другото си дъщерно сдружение, „ Булгаргаз “, във връзка с доставките на газ.
Освен това „ Булгаргаз “ се е презапасявало с потенциал по единствения газопровод за импорт, транспортиращ газ през Румъния за България, с цел да не може той да бъде употребен от евентуални съперници.
Премахването на пречките пред навлизането на съперници ще разреши на българския пазар на газ на едро да действа по-ефективно, с повече купувачи и продавачи, и ще обезпечи на българските консуматори по-добри цени и опция за избор на снабдители на газ.
Това ще бъде в допълнение улеснено от неотдавнашното разкриване на междусистемната връзка за превозване на газ сред България и Гърция, за която Комисията утвърди на 8 ноември 2018 година обществена помощ, както и от плана за енергийно съдействие сред България, Румъния, Унгария и Австрия (БРУА), който ще даде опция на българските търговци на едро да разнообразят своите източници на доставки.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР