Европейската комисия наложи глоба на „Български енергиен холдинг“ (БЕХ), неговото

...
Европейската комисия наложи глоба на „Български енергиен холдинг“ (БЕХ), неговото
Коментари Харесай

ЕК глобява със 77 млн. евро държавната група БЕХ за блокиране на достъпа до ключова газова инфраструктура в България


Европейската комисия наложи санкция на „ Български енергиен холдинг “ (БЕХ), неговото дъщерно сдружение за доставка на газ „ Булгаргаз “ и неговото дъщерно сдружение за газова инфраструктура „ Булгартрансгаз “ („ групата БЕХ “) в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на съперници до основна газова инфраструктура в България в нарушаване на антитръстовите правила на Европейски Съюз.

В решението, взето през днешния ден, се установи, че групата БЕХ има господстващо състояние както на пазарите за газова инфраструктура, по този начин и на пазарите за доставка на газ в България. Друго умозаключение гласи, че БЕХ и неговите дъщерни сдружения са злоупотребили с господстващото си състояние, като са попречили навлизането на пазарите за доставка на газ в България посредством непозволено ограничение на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура. БЕХ е употребило господстващото състояние на едно от дъщерните си сдружения — „ Булгартрансгаз “, с цел да отбрани съвсем монополното състояние на другото си дъщерно сдружение, „ Булгаргаз “, във връзка с доставките на газ.

„ Потребителите във всички страни членки би трябвало да могат да се възползват от преимуществата на един интегриран и конкурентен обединен европейски енергиен пазар. Години наред българските консуматори на природен газ са били лишени от опция за избор на снабдители, защото групата БЕХ е отказвала да даде достъп до своята газова инфраструктура на други снабдители на газ на едро. С днешното решение ще насърчим развиването на отворен и конкурентен енергиен пазар в интерес на потребителите в България, в сходство с задачите на
Енергийния съюз ", съобщи комисар Маргрете Вестегер, която дава отговор за политиката в региона на конкуренцията.

БЕХ е обичайният държавен енергиен оператор в България, който е отвесно интегрирано сдружение. Неговото дъщерно сдружение „ Булгартрансгаз “ управлява газовата инфраструктура в България. Друго негово дъщерно сдружение — „ Булгаргаз “, прави доставки на газ за
потребителите в България.

В решението, взето през днешния ден, се установи, че групата БЕХ има господстващо състояние както на пазарите за газова инфраструктура, по този начин и на пазарите за доставка на газ в България.

В него се заключава също, че БЕХ и неговите дъщерни сдружения са злоупотребили с господстващото си състояние, като са попречили навлизането на пазарите за доставка на газ в България посредством непозволено ограничение на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура. БЕХ е употребило господстващото състояние на едно от
дъщерните си сдружения — „ Булгартрансгаз “, с цел да отбрани съвсем монополното състояние на другото си дъщерно сдружение, „ Булгаргаз “, във връзка с доставките на газ. Освен това „ Булгаргаз “ се е презапасявало с потенциал по единствения газопровод за импорт, транспортиращ газ през Румъния за България, с цел да не може той да бъде употребен от евентуални съперници.

В интервала сред 2010 и 2015 година групата БЕХ е блокирала достъпа до следната газова инфраструктура:

- вътрешната газопреносна мрежа на България,

- единственото газохранилище в България и единствения газопровод за импорт на газ в България, който е бил напълно запазен от БЕХ.

Без да имат достъп до тази съществена инфраструктура, за евентуалните съперници е било невероятно да навлязат на българския пазар за доставки на газ на едро в България. Това е попречило на развиването на конкуренция и е осигурило съвсем монополно състояние на Булгаргаз.

Комисията заключи, че това държание от страна на групата БЕХ е в нарушаване на член 102 от Договора за действието на Европейския съюз (ДФЕС), който не разрешава злоупотребата с господстващо състояние на пазара. Ето за какво Комисията реши да наложи санкция на сдружението.

Днешното решение е още един образец за това по какъв начин използването на разпоредбите на Европейски Съюз за конкуренцията добавя законодателните дейности за обезпечаване на отворени и конкурентни пазари на газ в Европейски Съюз, в сходство с задачите на Енергийния съюз. По-специално Комисията има за цел да усъвършенства конкуренцията и нивото на сигурност на доставките на газ на пазарите в Югоизточна Европа, в това число в България.

Премахването на пречките пред навлизането на съперници ще разреши на българския пазар на газ на едро да действа по-ефективно, с повече купувачи и продавачи, и ще обезпечи на българските консуматори по-добри цени и опция за избор на снабдители на газ. Това ще бъде в допълнение улеснено от неотдавнашното разкриване на междусистемната връзка за превозване на газ сред България и Гърция, за която Комисията утвърди на 8 ноември 2018 година обществена помощ, както и от плана за енергийно съдействие сред България, Румъния, Унгария и Австрия (БРУА), който ще даде опция на българските търговци на едро да
разнообразят своите източници на доставки.

Последици от решението

Комисията наложи на БЕХ, „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “ санкция в размер на 77 068 000 евро, като те са солидарно виновни за заплащането ѝ.

Глобата беше избрана въз основа на Насоките на Комисията от 2006 година за установяване на санкциите (вж. известие за медиите IP/06/857 и осведомителна записка MEMO/06/256). При определянето на размера на санкцията Комисията взе под внимание съответните продажби на сдружението в България, тежестта на нарушаването и неговата дълготрайност.

„ Български енергиен холдинг “ (БЕХ) е държавно сдружение, което прави активност в енергийния бранш в България. БЕХ управлява няколко български енергийни сдружения, в това число „ Булгаргаз “, което е главният снабдител на газ на едро надолу по веригата в България, и „ Булгартрансгаз “ — притежателя на българската преносна мрежа и на единственото газохранилище в България.

По силата на член 102 от Договора за действието на Европейски Съюз (ДФЕС) злоупотребата с господстващо състояние на пазара, която може да засегне търговията и да ограничи конкуренцията, е неразрешена.

Комисията откри формалната процедура по следствие на държанието на групата БЕХ на 4 юли 2013 година в резултат на инспекция, осъществена в пространствата на групата през септември 2011 година Комисията изготви ревю на възраженията на 23 март 2015 година, последвано от писмо с ревю на обстоятелствата.

Други каузи

Днешното решение е част от напъните на Комисията за възстановяване на конкуренцията сред доставчиците на газ и сигурността на доставките в Югоизточна Европа за обезпечаване на отворени и конкурентни пазари на газ, в сходство с задачите на Енергийния съюз. През май 2018 година Комисията одобри решение за налагане на обвързващи отговорности на „ Газпром “, с което се подсигурява свободното придвижване на газ нагоре по веригата в района (AT.39816).

Освен това
Комисията понастоящем проверява румънския оператор на преносна система „ Transgaz “ за евентуални ограничавания на износа на газ (AT.40335).

По друго дело, отнасящо се до, БЕХ Комисията одобри през декември 2015 година решение, с което прави правно обвързващи уговорките, препоръчани от БЕХ, за преустановяване на рестриктивните мерки на конкуренцията на пазара за електрическа сила на едро в България.

Искове за обезщетение за вреди

Всяко лице или сдружение, потърпевшо от антиконкурентното държание, разказано в това дело, може да предяви иск за обезщетение за вреди пред съдилищата в страните от Европейски Съюз. И правосъдната процедура на Съда на Европейски Съюз, и Регламент № 1/2003 на Съвета удостоверяват, че при каузи в националните съдилища обещано дефинитивно решение на Комисията съставлява доказателство със наложителна доказателствена мощ, че държанието се е състояло и е било нелегално.

Въпреки че Комисията към този момент е наложила санкция на участниците в картела, компенсации за вреди могат да бъдат присъждани, без да бъдат намалявани предвид на наложената от Комисията санкция.

Директивата за компенсации при нарушение на антитръстовите правила, която страните от Европейски Съюз трябваше да вкарат в своето законодателство до 27 декември 2016 година, улеснява жертвите на антиконкурентни практики при приемането на обезщетение за вреди. Повече информация за исковете за обезщетение за вреди, в това число практическо управление за пресмятане на вредите, ще намерите тук.

Инструмент за подаване на сигнали

Европейска комисия сътвори инструмент, който да улесни лицата да предизвестяват за антиконкурентни практики, като в същото време запазят анонимността си.

Новият инструмент пази анонимността на лицата, подали сигнал, посредством особено проектирана система за криптирани известия, която разрешава двупосочна връзка. Инструментът е наличен на следния

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР