Европейската комисия налага на Google рекордната глоба от 2.42 млрд.евро

...
Европейската комисия налага на Google рекордната глоба от 2.42 млрд.евро
Коментари Харесай

Еврокомисията глобява "Гугъл" с рекордните 2.4 млрд. евро

Европейската комисия постанова на Гугъл рекордната санкция от 2.42 млрд.евро за корист с преобладаващо състояние на пазара. Компанията има 90 дни да заплати сумата или ще се изправи пред санкции в размер на 5% от междинния дневен доход на компанията майка Alphabet.

Така приключва седемгодишното следствие на Брюксел по въпроса дали търсачката е направила нарушаване на европейските правила, като е качвала по-високо в резултатите си линкове към личната си пазарна услуга Гугъл Shopping. Това е следващата тежка мярка, която еврокомисарят по конкуренцита Маргрете Вестагер постанова на световна компания.

90% от приходите на търсачката идват от реклама, тъй като потребителите заплащат за услугата със личните си данни. През 2004 година Гугъл навлезе в европейския пазар за сравняване на услуги с артикул, наименуван Froogle, а по-късно преименуван на Гугъл Product Search и, в последна сметка, на Гугъл Shopping. Той разрешава на потребителите да съпоставят артикули и цените им онлайн и да намират продавачи на всевъзможни артикули и услуги онлайн.

Вътрешен документ на компанията от 2006 година демонстрира, че Froogle се е справяла по-зле от съперниците си. Но сходни услуги разчитат на трафик и компанията е заложила на трафика от търсачката, с цел да усили този към пазарната си услуга, като систематично е почнала да излага резултатите от нея на видни места и да изтласква тези от конкурентните услуги.

Изследванията демонстрират, че поставените на първите места резултати получават и най-вече кликове – първите 10 резултата на страница 1 от търсенето събират към 95% от всички кликове на потребителите, като първият събира към 35%. В същото време търсачката на Гугъл е най-използваната (над 90%) в цялата Европейска икономическа зона от 2008 година насам, с изключение на в Чехия, където заема първото място от 2011 година

" Гугъл изобрети доста новаторски артикули и услуги, които трансформираха живота ни. Това е хубаво. Но тактиката ѝ за сравнението на пазарни услуги не се лимитира с това да притегля клиенти, просто тъй като продуктът ѝ е по-добър от този на противниците. Гугъл злоупотребява с пазарната си доминация като търсачка, като промотира личните си пазарни услуги в резултатите и праща по-ниско тези на съперниците си. Дейността на Гугъл е противозаконна съгласно антитръстовите правила на Европейски Съюз. Тя лишава на останалите компании опцията да се конкурират въз основа на качеството и да вършат нововъведения. И, най-важното, лишава на европейските потребителите честния избор сред услугите ", сподели Вестагер.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР