Европейската комисия наказа България с около 13 млн. евро заради

...
Европейската комисия наказа България с около 13 млн. евро заради
Коментари Харесай

ЕК глоби България с 13 млн. евро за къщите за гости

Европейската комисия наказа България с към 13 млн. евро поради нередности с къщите за посетители за миналия програмен интервал 2007 - 2013 година, оповестява Mediapool, базирайки се на свои източници. По неофициална информация помирителната процедура към момента дефинитивно не е затворена, само че е реализирана договореност България да понесе финансова промяна от 13 млн. евро поради нередностите с къщите за посетители. Това значи, че тези пари ще бъдат платени от българските данъкоплатци. Според изданието все още е мистерия какъв брой къщи за посетители са издигнати с европейски средства в България. Не се знае също какъв брой от тях са предоставяли туристически услуги, какъв брой не престават да работят, какъв брой към този момент са спрели да го вършат след приключването на 5-годишния надзорен интервал.

Междувременно основният прокурор Сотир Цацаров подреди Министерство на вътрешните работи да ревизира всички къщи за посетители, финансирани с европейски пари в интервала 2007 до 2013 г, оповестяват от държавното обвиняване. Това се случва след свадите с парцела на някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев и плана на компания, обвързвана с бащата на мъжа до депутата Елена Йончева. Освен тези два случая екип от прокурори и служители на реда стартират да ревизира за злоупотреби с пари във всички обекти в страната.

Ще бъде осъществена документална инспекция на всички планове, подавани по размер 311 „ Разнообразяване към неземеделски действия “ по Програма за развиване на селските региони (ПРСР) 2007 - 2013 година, финансирана от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони, с предмет - изграждане/модернизиране на туристически обекти - жилищни здания (къщи) за посетители. Това излиза наяве от заповедта на основния прокурор.

На място чиновници на ГДНП ще извършат и инспекция дали къщите за посетители се употребяват по предопределение.

За тази цел ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и непознати жители, от документите за вписване и категоризиране на обекта, информация за заплатените туристически налози за пренощували туристи. Ще се изискат от съответното районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи по местоположение на къщата за посетители информации за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи.

Ще се ревизира дали вписаните в регистрите посетители фактически са посетили къщите за посетители

Главният прокурор разпореди на ГДНП и осъществяване на инспекция и на всички планове, по които са подпомагани разноски, свързани със закупуване на пътни транспортни средства за неземеделски действия, директно свързани с активността на бенефициентите.

Определен е двумесечен период за осъществяването им.

По данни на прокуратурата ще бъдат тествани 746 къщи за посетители, в които са вложени 202 млн. лева от европейските фондове. Не стана ясно дали в тази численост са включени всички къщи за посетители, построени по ограничения 311 и 312 на ПРСР за миналия програмен интервал, както и тези по линия на " миговете " (МИГ - локална инициативна група).

През миналия програмен интервал приблизително отпуснатата дотация за построяването на една къща за посетители е към 300 000 лева Това излиза наяве от оповестените два листата на страницата на Държавен фонд " Земеделие ". Информацията в тях е доста спорна, само че от ДФЗ и МЗХГ не считат за належащо да внесат повече изясненост по нея.

Съгласно условията, с цел да бъде приета дотацията по план за къща за посетители, тя би трябвало да работи целогодишно, да бъде записана и категоризирана в Общината, както и да има личен състав.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР