Европейската комисия коригира скандалната си забележка, че две трети от

...
Европейската комисия коригира скандалната си забележка, че две трети от
Коментари Харесай

Властта си извоювала от Брюксел "напредък" в борбата с прането на пари

Европейската комисия поправя скандалната си забележка, че две трети от сигналите за съмнителни покупко-продажби, които банки и други финансови институции пращат към ДАНС, засягат " локални видни политически персони ". Тя бе направена в оповестения в края на февруари Национален отчет за напредъка на промените в България. Сега в специален документ, така наречен коригендум, Европейска комисия е заменила израза " две трети " с " избран брой ".

Министерството на финансите (МФ) се похвали, че осъществената смяна е вследствие на предоставената аргументирана информация от българските управляващи. Според МФ по този метод се потвърждавал напредъкът на българските институции в битката с изпирането на пари.

" Поправката е фактологическа и не трансформира посланието на отчета по отношение на минусите при следствието на финансови закононарушения ", дадоха отговор в това време от Европейската комисия. Оттам акцентират, че  " ефикасните правораздавателни системи и битката против корупцията са значими за обезпечаване на удобен капиталов климат и по тази причина са приоритет в Европейския учебен срок на съгласуване на икономическите политики ". От Еврокомисията уточняват още, че е нормална процедура да споделят аналитични детайли от отчетите за страните със съответните страни членки за мнения от тяхна страна, корекция на обстоятелства и данни. Такъв е и казусът с отчета за България тази година.
Във февруарския отчет за напредъка на България Брюксел отправи остри рецензии към страната ни, че не ползва ефикасни ограничения против корупцията и прането на пари и че у нас евентуалните финансови закононарушения не се проверяват както би трябвало. За образец са дадени съмнителните покупко-продажби, които банки и други финансови институции пращат към звеното за финансово разузнаване в ДАНС, засягащи " локални видни политически персони ". Спрямо тях правоприлагащите органи не са подхванали " подобаващи следващи дейности ", сочи отчетът.

България бе подложена на критика, че не е направила анализ какво пречи тези случаи да бъдат разследвани и изпратени в съда с нужните доказателства. Според ЕК ограничените финансови следствия и финансово профилиране пречат ефективно да се възстановяват активи по каузи за проведена престъпност и корупция. Еврокомисията насочва специфична рекомендация към българските служби и прокуратурата да покажат постоянни резултати при ефикасното следствие и наказателно гонене на случаите на корупция по високите етажи, в това число с присъединяване на политици.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР