Европейската комисия координира релокацията на 49 малолетни бежанци в Португалия

...
Европейската комисия координира релокацията на 49 малолетни бежанци в Португалия
Коментари Харесай

Нови трансфери на деца бежанци от Гърция

Европейската комисия координира релокацията на 49 малолетни бежанци в Португалия и Финландия, а още към 100 деца би трябвало да бъдат преместени в други страни от Европейски Съюз, съобщи БГНЕС.
Без всеобхватна промяна на системата за даване на леговище и миграцията в Европейски Съюз и при съществуването на повишен брой бежанци край външните граници на Евросъюза, Европейска комисия се пробва да координира напъните за релокация на бежанците. Засега държавите-членки на Европейски Съюз одобряват единствено деца и малолетни без компаньон, заяви МИА.
Очаква се през идващите месеци 18 деца да бъдат преместени в Белгия, 50 – във Франция, 4 – в Словения и 2 – в Литва. Германия ще одобри 106 деца, този път дружно с техните родители и родственици.
Заради пандемията от ковид и затворените в резултат на това граници схемата за релокация на бежанци беше прекратена за този интервал от време.
Държавите-членки се ангажираха да одобряват 2 000 деца и малолетни без компаньон, както и деца в тежко здравословно положение дружно с техните родители или близки.
Единадесет държави-членки на Европейски Съюз се съгласиха да вземат участие в създадения от Европейска комисия проект за релокация на деца-бежанци: България, Белгия, Франция, Финландия, Ирландия, Португалия, Люксембург, Литва, Словения и Хърватия. Европейска комисия покрива пътните разноски на децата, а приемащите страни може да заявят в допълнение по 6 000 евро на дете, които ще бъдат изплатени от Европейска комисия.
Тази ад-хок скица на Европейската комисия е единственото решение за момента за оказване помощ на бежанците, които останаха блокирани на външната граница на Европейски Съюз. Държавите-членки към момента не съумяват да се договорят между тях за системата за даване на леговище.
Настоящият ръководител на Съвета на Европейски Съюз Германия организира среща, отдадена на вътрешните работи и миграцията и съобщи, че е „ реален оптимист ” във връзка с тази промяна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР