Европейската комисия извади България от списъка на държавите с макроикономически

...
Европейската комисия извади България от списъка на държавите с макроикономически
Коментари Харесай

ЕК: България е с по-добри финанси от Германия, Холандия и Швеция

Европейската комисия извади България от листата на страните с макроикономически несъответствия. Това се случва за пръв път, откогато той е основан през 2013 година

София към този момент е в зеления лист по макроикономика и се оправя по-добре даже от страни като Германия, Холандия и Швеция, които към момента имат несъответствия. Това излиза наяве от оповестените в сряда отчети по линия на Европейския учебен срок.

Още от самото основаване през 2013 година на така наречен Европейски учебен срок, който следи задълбочено макроикономическите индикатори на страните членки на Европейски Съюз след рецесията в еврозоната, България фигурираше в категорията на страните с несъответствия. След банкрута на КТБ през 2015 страната попадна в още по-тежка група - на страните с " несъразмерни " несъответствия. През 2018 година Европейска комисия към този момент не считаше несъответствията у нас за " несъразмерни ", а в този момент за пръв път се регистрира, че казусът към този момент не стои.

Миналата есен Европейската комисия избра да направи изчерпателен стопански обзор на 13 страни от съюза. Резултатите от него сочат, че само България към този момент е в зелената зона и няма несъответствия. Гърция, Италия и Кипър не престават да имат " несъразмерни несъответствия ", а в категорията на страните с " несъответствия " влизат Германия, Ирландия, Испания, Холандия, Франция, Хърватия, Португалия, Румъния и Швеция.

Новината идва на фона на поръчката на България да влезе в чакалнята на еврозоната и Банковия съюз на Европейски Съюз през юли тази година. Оценката на Европейска комисия идва и ден, откакто Националният статистически институт (НСИ) си призна, че има проблем в оповестените данни за въшната търговия за 2019 година поради голям неотчетен вярно импорт. Не е ясно по какъв начин Европейска комисия ще огледа на идната проверка на данните, която се чака да бъде оповестена на 5 март.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР