Европейската комисия изрази днес готовност да съдейства на германското разследване

...
Европейската комисия изрази днес готовност да съдейства на германското разследване
Коментари Харесай

ЕК ще съдейства на Германия по разследване на шпионаж от Китай

Европейската комисия изрази през днешния ден подготвеност да спомага на немското следствие против някогашен дипломат на Европейски Съюз в няколко страни, обвинен в шпионаж в интерес на Китай. Досега не сме били търсени от немските управляващи по това следствие, посочи представител на комисията, представен от Българска телеграфна агенция.

Той удостовери, че Европейска комисия следи медийните известия по случая. Германското издание " Шпигел " през вчерашния ден заяви, че някогашният немски посланик е работил в Европейска комисия, а по-късно и в Европейската работа за външна активност. Предполага се, че той е почнал работа за министерството на държавната сигурност на Китай и през 2017 година е напуснал работата си в европейските институции. Официално той е бил назначен в " добре известна " лобистка компания и се допуска, че е вербувал други двама чиновници от друга компания на лобисти, с цел да работят за Пекин.

Изданието отбелязва, че в случай че се потвърди, това би бил един от редките случаи на изобличени китайски шпиони в Европа. Според данните на " Шпигел " при следствието са били претърсени няколко адреса в Германия и в Брюксел. Говорител на Европейска комисия през днешния ден посочи, че не са били обискирани пространства на комисията или на европейската дипломатическа работа.

По думите на представителя чиновниците на институциите на Европейски Съюз са подготвени да се защищават от шпионска активност, в това число и с насоки за държание онлайн и при срещи онлайн. Той добави, че през това образование минават освен заетите в Брюксел, само че и чиновниците в обособените представителства на Европейски Съюз по света. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР