Европейската комисия изплати днес първата половина от 500 милиона евро

...
Европейската комисия изплати днес първата половина от 500 милиона евро
Коментари Харесай

ЕК изплати 500 милиона евро помощ на Украйна, утре следват още 500 милиона

Европейската комисия изплати през днешния ден първата половина от 500 милиона евро от новата макрофинансова помощ за Украйна на стойност 1 милиард евро. Вторият транш от още 500 милиона евро ще бъде изплатен на следващия ден. Решението за тази нова изключителна помощ беше взето от Европейския парламент и Съвета на 12 юли 2022 година
Прочетете още
Целта на тази спомагателна помощ е да се помогне на Украйна да посрещне непосредствените си финансови потребности, провокирани от непредизвиканата и неоправдана експанзия от страна на Русия, оповестиха от Европейска комисия.

Това е първата част от пакет от до 9 милиарда евро, който Европейски Съюз ще обезпечи на Украйна. Той добавя поддръжката, която към този момент е предоставена от Европейски Съюз, в това число незабавен заем в размер на 1,2 милиарда евро, изплатен през първата половина на годината.

Средствата от макрофинансовата помощ са предоставени на Украйна под формата на дълготрайни заеми при преференциални условия. Като спомагателен израз на взаимност бюджетът на Европейски Съюз ще покрие разноските за лихвите по този заем.

Както при всички предходни заеми, Комисията заема средства на интернационалните финансови пазари и трансферира постъпленията при същите условия на Украйна.

Тази финансова помощ идва в допълнение към невижданата поддръжка, предоставена от Европейски Съюз до момента. Хуманитарна помощ, помощ за развиване и защита, унищожаване на всички вносни мита върху украинския експорт за една година и други начинания за взаимност, например за справяне със усложненията в превоза, тъй че да може да се подсигурява износът, най-много на зърно.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР