Европейската комисия изостави идеята за задължителни квоти за бежанци. Брюксел

...
Европейската комисия изостави идеята за задължителни квоти за бежанци. Брюксел
Коментари Харесай

ЕС предложи да се премахнат задължителните квоти за бежанци

Европейската комисия изостави концепцията за наложителни квоти за бежанци. Брюксел се пробва да промени разпоредбите за банкет на мигранти и бежанци в Европа след повече от 4 година невъзможност, написа " Гардиън ".

Дългоочакваните оферти за миграцията, отсрочени поради пандемията от ковид, ще разрешат на страните членки на Европейски Съюз да избират дали да одобряват бежанци , или да поемат надзор над връщането на тези мигранти, на които им е отказано леговище.
 Дъблинският правилник за бежанците в Европейски Съюз се провали, отсече Гърция
Дъблинският правилник за бежанците в Европейски Съюз се провали, отсече Гърция

Гърция желае същинска взаимност сред страните членки на Европейски Съюз

Държавите, които одобряват бежанци, избавени в Средиземно море, ще получават по 10 000 евро за всеки . Парите ще са от бюджета на Европейски Съюз. Но най-важната смяна е, че нито една страна няма да бъде задължавана да приема мигранти.

Този проект solidarity à la carte има за цел излизане от безизходицата от 2015 година, когато с квалифицирано болшинство бе решено страните членки да вземат участие в наложително систематизиране на бежанци на квотен принцип в разгара на бежанската рецесия. Унгария и Полша отхвърлиха да одобряват мигранти. Двете страни се сплотиха за блокиране на коалиция, която през 2016 година се опита да реформира системата с налагане на санкции на страни, които отхвърлят да одобряват мигранти.
 Хиляди в Берлин желаят помощ за мигрантите на о. Лесбос
Хиляди в Берлин желаят помощ за мигрантите на о. Лесбос

След като лагерът изгоря

Докато последните промени имат за цел да понижат натиска върху най-засегнатите страни, Италия, Гърция и Испания евентуално ще бъдат разочаровани от това, че остават виновни за ръководството на молбите за леговище.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон съобщи, че обстановката се е изменила от 2015 година По думите й множеството идващи не са бежанци: 2/3 са незаконни имигранти.
 70 мигранти скочиха в морето, недопуснати в Италия
70 мигранти скочиха в морето, недопуснати в Италия

Спасени са при интервенция

През 2019 година на 491 200 души е подредено да изоставен Европейски Съюз , само че единствено 29% от тях са се върнали в родните си страни. Йохансон означи, че " 100% връщане може би не е изпълнимо ", само че " има доста място за усъвършенстване тук ".

От години възстановяване връщането на мигранти е цел в политиката на Европейски Съюз. Комисията се надява да даде нов подтик с назначението на координатор, който ще оказва помощ на страните членки с процедурата по връщане на мигранти.

Комисията също предлага по-ускорен развой. Иска да се вкара предписание, съгласно което всички пристигнали би трябвало да преминат през медицински прегледи и инспекции от службите в границите на пет дни. Въпреки че е обещана пилотна стратегия в Гърция, не е ясно дали Европейски Съюз има ресурсите да форсира бавните процедури в Италия и Гърция.

Евролидерите орязаха парите за миграция и граничен надзор с 8,5 милиарда евро или 27%, когато подписаха

Предложенията на Комисията евентуално ще бъдат изменени по време на договарянията сред евродепутатите и 27-те страни членки.

Междувременно ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да контракти система за мигрантите дълготрайно , съобщи " Ройтерс ".

По думите й демонстрира, че би трябвало да се работи.

" Миграцията е сложна, остарялата система в Европа повече не работи ", разгласи тя и прикани да намерят устойчиви решения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР