Европейската комисия излезе с препоръки за подобренияЩитът за личните данни

...
Европейската комисия излезе с препоръки за подобренияЩитът за личните данни
Коментари Харесай

Щитът за личните данни между ЕС и САЩ работи

Европейската комисия излезе с рекомендации за усъвършенствания

Щитът за персоналните данни продължава да подсигурява съответно равнище на отбрана при трансатлантическия продан, регистрира отчет на Европейската комисия

Щитът за персоналните данни, обменяни сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, действа, само че може да се усъвършенства още, сочи първият годишен отчет по тематиката, оповестен тази седмица от Европейската комисия.

Въведен през август 2016 година, щитът има за цел да отбрани персоналните данни на всички лица в Европейски Съюз, излъчени към сдружения в Съединени американски щати за търговски цели. „ Трансатлантическото предаване на данни е от главно значение за нашата стопанска система, само че главното право на отбрана на персоналните данни би трябвало да бъде обезпечено и когато персоналните данни излизат от Европейски Съюз. Нашият първи обзор сочи, че Щитът за персоналните данни действа добре, само че използването му може още да се усъвършенства “, съобщи Вера Йоурова, комисар по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете.

По нейните думи, щитът за персоналните данни не е документ, легнал на някой рафт. Той е живо съглашение, за което би трябвало интензивно да наблюдават както Европейски Съюз, по този начин и Съединени американски щати, с цел да се подсигуряват високите стандарти за отбрана на данните.

Като цяло отчетът демонстрира, че Щитът за персоналните данни продължава да подсигурява съответно равнище на отбрана на персоналните данни, излъчени от Европейски Съюз на участващите сдружения в Съединени американски щати. Органите на Съединени американски щати са въвели нужните структури и процедури, с цел да се обезпечи вярното действие на щита, като да вземем за пример нови благоприятни условия за правна отбрана за жителите на Европейски Съюз.

Създадени са също процедури за обработка на тъжби и за правоприлагане и е засилено съдействието с европейските органи за отбрана на данните, регистрира отчетът.

Процесът на узаконяване действа добре – Департаментът по търговията на Съединени американски щати към този момент е сертифицирал над 2 400 сдружения. Що се отнася до достъпа до персонални данни от обществените органи на Съединени американски щати за задачите на националната сигурност, не престават да са в действие нужните гаранции от страна на Съединени американски щати.
още по тематиката
В отчета се оферират редица рекомендации с цел да се подсигурява сполучливо действие на Щита за персоналните данни. Сред тях са постоянен мониторинг от Департамента по търговия на Съединени американски щати върху метода, по който сдруженията съблюдават отговорностите си по Щита за персоналните данни, както и по-добро осведомление на жителите в Европейски Съюз за това по какъв начин да упражняват правата си и да подават тъжби.

Препоръчва се също назначение във допустимо най-кратък период на непрекъснат омбудсман по Щита за персоналните данни. Европейската комисия ще работи с органите на Съединени американски щати по предприемане на следващи дейности по рекомендациите й през идните месеци.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР