Европейската комисия изготвя план за отпускане на милиарди евро помощ

Европейската комисия изготвя план за отпускане на милиарди евро помощ ...

Брюксел подготвя голяма финансова помощ за Ирландия в случай Брекзит без сделка.


Европейската комисия изготвя план за отпускане на милиарди евро помощ на Ирландия в случай Брекзит без споразумение, информира "Ройтерс", позовавайки се на британския вестник "Таймс".

Вестникът пише, позовавайки се на високопоставен дипломат от ЕС, че Брюксел ще "похарчи колкото е необходимо", за да подкрепи ирландското правителство при засягане на търговията. Но изданието не посочва за какъв размер финансова помощ става въпрос.
Борис Джонсън имал гръбнак да се противопостави на натиска на парламента за отлагане на Брекзит
Борис Джонсън имал гръбнак да се противопостави на натиска на парламента за отлагане на Брекзит

Новият премиер на Великобритания ще бъде обявен във вторник, след като 160 000 членове на Консервативната партия гласуваха за избор между Борис Джонсън и външния министър Джереми Хънт. Джонсън многократно заяви, че ако стане министър-председател, ще извади страната от ЕС на 31 октомври със или без споразумение.

Междувременно "Таймс" пише, че ирландски политици и дипломати са провели разговори с най-малко двама съюзници на Борис Джонсън през последните дни. ЕС тайно притиска Джонсън да изготви нов план за Брекзит за избягване напускане на Общността без сделка. Според медията германски, френски, холандски и белгийски представители са установили контакт с екипа на Джонсън и са сигнализирали, че имат намерение да договорят споразумение.
Фон дер Лайен: Твърдият Брекзит ще е сериозен удар и за двете страни
Фон дер Лайен: Твърдият Брекзит ще е сериозен удар и за двете страни

Тя е готова да са вслуша в "британските си приятели", ако имат основателни доводи да отложат напускането си

Източник: news.bg