Европейската комисия издаде нови практически съвети, за да се гарантира,

...
Европейската комисия издаде нови практически съвети, за да се гарантира,
Коментари Харесай

Еврокомисията огласи нови насоки за движение на работниците

Европейската комисия издаде нови на практика препоръки, с цел да се подсигурява, че мобилните служащи в границите на Европейски Съюз, и по-специално тези, които упражняват основни специалности в битката с пандемията от ковид, могат да стигнат до своето работно място. Това включва работещите в секторите на опазването на здравето и храните, както и на други съществени услуги, като грижите за деца, грижите за възрастни хора и чиновниците, които са от решаващо значение за даването на комунални услуги, без обаче да се лимитира до тях. Заедно с Указанието по отношение на краткотрайното ограничаване на неналожителните пътувания до Европейски Съюз, което също се разгласява през днешния ден, тези на практика препоръки се издават в отговор на настояванията, отправени от водачите на Европейски Съюз на 26 март, и имат за цел да се откри решение на практическите усложнения на жителите и компаниите, наранени от ограниченията, подхванати за ограничение на разпространяването на ковид, както и на националните органи, изпълняващи ограниченията.

В оповестените насоки се дефинират типовете служащи, упражняващи сериозни специалности, за които се смята, че е изключително значимо да продължат да се движат свободно в Европейски Съюз. Сред образците за такива служащи са: приложните експерти в региона на опазването на здравето, личният състав, грижещ се за деца и остарели хора, учените в браншове, свързани със опазването на здравето, хората, нужни за инсталиране на медицински произведения от сериозно значение, пожарникарите и полицейските чиновници, транспортните служащи, както и лицата, работещи в бранша на храните. Комисията приканва настоятелно страните членки да вкарат специфични необременяващи и бързи процедури, с цел да се подсигурява безпроблемното прекосяване на такива погранични служащи, включително и симетричен здравен скрининг.

Наред с определянето на тези характерни категории служащи, в насоките се разяснява също по този начин, че страните членки следва да разрешават на пограничните служащи като цяло да не престават да пресичат границите, в случай че работата в съответния бранш е към момента позволена в приемащата страна членка.

Що се отнася до сезонните служащи, изключително в бранша на селското стопанство, страните членки се приканват да обменят информация по отношение на другите си потребности на техническо ниво и да вкарат специфични процедури за гарантиране на безпрепятственото прекосяване на такива служащи, с цел да се отговори на подбудения от рецесията дефицит на работна ръка.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР