Европейската комисия и всички посланици на чужди страни у нас

...
Европейската комисия и всички посланици на чужди страни у нас
Коментари Харесай

Само във Фрог: Алармират ЕК и посланиците у нас за репресии на ДАНС върху партия

Европейската комисия и всички посланици на непознати страни у нас ще научат за репресии и тормоз от страна на ДАНС върху учредители на нова политическа групировка. Пред Фрог представителите й описаха за опитът посредством организацията за национална сигурност да се смажат политическите им упоритости, макар решението на Софийски градски съд за регистрация на партията.
От „ Европейска национална партия България “ разкриха пред медията ни, че на 1 август в ДАНС са привикани две дами, участващи в основаването на партията. Едната е подписал портокала на учредителното заседание, а другата е взела участие в инициативния комитет при основаването на фоормацията. По думите им, двете дами са били подложени на напън, разпит и душевен тормоз от страна на чиновници на ДАНС. Искали са от тях да дадат пояснения дали са подписали документите и дали са взели участие в инициативния комитет и конгреса за учредяването на партията. Всичко това се случва след решение на Софийски градски съд, че партията е законно основана и следва да бъде вписана в регистъра.

„ ДАНС е антитерористична работа, която реализира надзор и противопоставяне на тероризма и закононарушения против републиката. Правомощията й са разказани в член 4 от закона за ДАНС. Там на никое място няма подготвеност, че тази работа може да вика български жители, да ги притиска и тормози. Още по-малко да ги унижава с цел да се отрекат в участието си в избрана политическа партия “, настояват учредителите.

„ Явно с това, че се привикват две дами, се прави опит да се разколебае достоверността на основаните документи, както на учредителния комитет, по този начин и на конгреса. Не са викани към момента от управлението на партията. Нетипично и нехарактерно е за ДАНС да управляват политическата активност на жителите на България. Това ни връща във времето, когато шести отдел на Държавна сигурност привикваха всеки друго мислещ от линията на партията. После ги вкарваха в Белене, в пандизите и така нататък Върнаха ни в интервалите от предишния век. ДАНС се трансформира в политическо средство за унижение на друго мислещите от ръководещата партия и премиера.

България се е върнала 70-80 години обратно. Няма никакво значение, че Конституцията провъзглася политически суверените на българските жители и правото им да се сдружават. Законът за политическите партии очевидно също няма никакъв стойност. Този произвол се разрешава от министър-председателя. Това са български жители, доказващи това с документите си за идентичност. Вярно е, че някои от тях се самоопределят като роми, само че в управлението на партията не са единствено роми.

Много други политически обединения ни дефинират като евентуален патньор, само че в този момент с тези проблеми, които ни основават ДАНС, не всеки схваща, че това е принуда, може да се оттеглен от нас. Вероятно това също се цели. Всички 590 души са проверявани от ДАНС. Съставили са си някаква информация и са я изпратили на прокуратурата. Това по какъв начин ви наподобява? След случилото се доста хора ги е боязън от репресии, не знаем какво да чакаме, всички ли ще ни привикват в ДАНС. “, описаха още пред Фрог от партията.

Предисторията на събитията стартира при започване на годината. През февруари се организира предприемчив комитет за основаване на политическа партия „ Европейска национална партия България “. На 9 март в Сливен се организира и организационен конгрес, на който участват 590 български жители, които стават учредители на политическата партия. Съответно е определен ръководител, изпълнителен комитет от 7 души, както и надзорен съвет. Приет е и устава на партията.

В края май се внасят документите в софийски градски съд за формиране на делото за вписване на политическата партия и вписването на партията в регистъра на политическите обединения. " Идеята зи нова партия не е единствено присъединяване в идните локалните избори, а основаването на нов политически план, който да се опълчи на статуквото, както и изрично да се бори с ширещата се корупция в страната на всички равнища в ръководството ", изясняват учредителите.

На 2 юли Софийски градски съд насрочва обществено съвещание, в което да се прегледат всички обстоятелства и условия, както и да се откри законосъобразността на квалифицираните документи. Това се случва в наличието на прокурор. По време на съвещанието прокурора изрично декларира, че всичко е съобразено с буквата на закона и няма спънка да се пристъпи към регистрация. На 3 юли излиза решението на съда, с което се записва политическата партия и следва регистриране в регистъра на Софийски градски съд. Според процедурата по Граждански процесуален кодекс има 7 дневен период, в който двете страни могат да апелират това решение, или прокуратурата да стачкува.

До тук всичко наподобява обикновено и съгласно законите в страната, само че последват събития, които са надалеч от естествения политически живот в една демократична страна, описват още от партията. Прокуратурата, по информация, подадена от Държавната организация по национална сигурност (ДАНС) изважда данни, че на учредителния конгрес не са участвали избрани лица. По думите им, с това се прави опит да се разколебаят обстоятелствата и събитията, че учредителния конгрес се е провел съгласно закона за политическите партии. От ДАНС настояват, че някои от лицата са умряли, а други са били зад граница. Твърди се, че някои от лицата не са показали адрес или трите си имена, а единствено две.

„ Дори да има позволени неточности и грешки, по какъв начин може да се потвърди, че лицата са били зад граница, откакто сме в Европейски Съюз и наложителния надзор по въртените граници отпаднаха. Още по фрапиращото в тази ситуация е, че това са изказвания на ДАНС, (а тя няма безусловно никаква подготвеност по контрола на политическите възгледи на българските жители. Тук става въпрос за политически произвол, който си разрешава Държавната организация, която е под директното управление на министър-председателя. Това е заличаване на политическия живот и опит за разстройване на основаването на нови обединения. “, изясняват от партията.

От тук насетне следва делото да отиде във Върховния касационен съд, където да бъде планувано или да бъде прекъснато и да бъде отритнат митинга на прокуратурата. По думите на учредителите прокуратурата не изнася нито един нововъзникнал факт, събитие или пък да ползва каквото и да било доказателство, с което да потвърди, че след произнасянето на първоинстанционния съд се е случило нещо, което постанова да бъде протестирано това решение.

„ Прокурорът участва в залата, той одобри, че всички е законосъобразно. Очевидно е, че ДАНС упражнява напън в тази ситуация. Осъществява се напън и върху прокурора, който прави митинг, който е несъответстващ и неприемлив. Ако имаше нови обстоятелства и условия преди обществено съвещание на Софийски градски съд, тогава те имаха цялостното съображение да нападат, само че нямаше нищо такова “, споделиха още от „ Европейска национална партия България “.

Екип Фрог Нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР