Европейската комисия и осъдиха опита за покушение срещу главния прокурор

...
Европейската комисия и осъдиха опита за покушение срещу главния прокурор
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши и ЕК осъдиха опита за покушение срещу Иван Гешев

Европейската комисия и осъдиха опита за нападение против основния прокурор Иван Гешев. Двете институции чакат българските управляващи да подхващат всички нужни ограничения и да проверяват случая и да изправят отговорните пред съда.

От Европейската комисия нарекоха случая непоносим и приканиха българските управляващи за бързи и решителни дейности. От институцията към този момент се въздържат от коментар за претекстовете за нападението.

" Европейската комисия остро осъжда опита за бомбено нахлуване против основния прокурор на България. Това е неправилен и лицемерен акт на принуждение, който няма място в нашето общество. Очакваме националните управляващи бързо и уверено да изправят причинителите на този незаконен акт през съда. На този стадий не можем да спекулираме какви са били претекстовете за нападението ", сподели Анита Хипер - представител на Европейска комисия.

В свое изказване европейският основен прокурор Лаура Кьовеши също осъди опита за нахлуване против Гешев.

" Вчера взривно устройство избухна по пътя на конвоя на основния прокурор на Република България. Осъждам по най-категоричен метод нападението против основния прокурор на Република България и поисквам на господин Гешев и фамилията му да се възстановят от този травматичен случай. В Европейския съюз нарушителите, които се осмеляват да атакуван член на правосъдната власт, би трябвало да се смятат за извънредно рискови и против тях би трябвало да се води най-решителна битка. Вярвам, че българските полицейски сили, прокурори и съдии ще подхващат всички нужни ограничения за отбрана на върховенството на закона и независимостта на правосъдната система в България и няма да пощадят напъните си, до момента в който не се хвърли цялостна светлина върху случилото се, кой е виновен и по какъв начин се се стигнало до тук ", съобщи Лаура Кьовеши - европейски основен прокурор.

Очаква се на следващия ден Европейска комисия да показа ограничения за усилване на битката с корупцията в Европейски Съюз и улеснение на трансграничните следствия. През юли Брюксел ще показа и годишните отчети за върховенството на закона в държавите-членки. Една от рецензиите към България в досегашните отчети е неналичието на наказателна отговорност за основния прокурор.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР