Европейската комисия и осъдиха опита за покушение срещу главния прокурор

...
Европейската комисия и осъдиха опита за покушение срещу главния прокурор
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши и ЕК осъдиха опита за покушение срещу Иван Гешев

Европейската комисия и осъдиха опита за нападение против основния прокурор Иван Гешев. Двете институции чакат българските управляващи да подхващат всички нужни ограничения и да проверяват случая и да изправят отговорните пред съда.

От Европейската комисия нарекоха случая непоносим и приканиха българските управляващи за бързи и решителни дейности. От институцията към този момент се въздържат от коментар за претекстовете за нападението.

“Европейската комисия остро осъжда опита за бомбено нахлуване против основния прокурор на България. Това е неправилен и лицемерен акт на принуждение, който няма място в нашето общество. Очакваме националните управляващи бързо и уверено да изправят причинителите на този незаконен акт през съда. На този стадий не можем да спекулираме какви са били претекстовете за нападението ”, сподели Анита Хипер - представител на Европейска комисия.

В свое изказване европейският основен прокурор Лаура Кьовеши също осъди опита за нахлуване против Гешев.

“Вчера взривно устройство избухна по пътя на конвоя на основния прокурор на Република България. Осъждам по най-категоричен метод нападението против основния прокурор на Република България и поисквам на господин Гешев и фамилията му да се възстановят от този травматичен случай. В Европейския съюз нарушителите, които се осмеляват да атакуван член на правосъдната власт, би трябвало да се смятат за извънредно рискови и против тях би трябвало да се води най-решителна битка. Вярвам, че българските полицейски сили, прокурори и съдии ще подхващат всички нужни ограничения за отбрана на върховенството на закона и независимостта на правосъдната система в България и няма да пощадят напъните си, до момента в който не се хвърли цялостна светлина върху случилото се, кой е виновен и по какъв начин се се стигнало до тук ”, съобщи Лаура Кьовеши - европейски основен прокурор.

Очаква се на следващия ден Европейска комисия да показа ограничения за усилване на битката с корупцията в Европейски Съюз и улеснение на трансграничните следствия. През юли Брюксел ще показа и годишните отчети за върховенството на закона в държавите-членки. Една от рецензиите към България в досегашните отчети е неналичието на наказателна отговорност за основния прокурор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР