Европейската комисия и Испанското председателство на Съвета на ЕС работят

...
Европейската комисия и Испанското председателство на Съвета на ЕС работят
Коментари Харесай

Брюксел работи за положително решение за разширяването на Шенген до края на годината

Европейската комисия и Испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз работят за подготовката на приемането на България и Румъния в Шенген до края на годината. Това заяви нощес еврокомисарят за околната среда, океаните и риболова Виргиниюс Синкявичюс в изявление пред Европейския парламент в Страсбург.

Той изрази удовлетворение, че Испания слага този въпрос като един от водещите за.

Еврокомисията неведнъж отбелязва от 2011 година насам, че двете страни извършват условията. Проверките по границите сред България и Румъния водят до неоправдани тежести. Спешно е да се завърши с този развой, добави еврокомисарят.

Той заяви, че миграционният напън по пътя през Западните Балкани е намалял с 25 на 100 в първите месеци на тази година. По неговите думи има сензитивен прогрес по плана, изпълняван взаимно с Европейска комисия за възстановяване на защитата по границите на България и Румъния.

Комисията работи с испанското председателство за взимане на решение за приемането на двете страни допустимо най-скоро, преди края на годината, уточни Синкявичюс.

Очаква се през днешния ден Европейският парламент да поддържа нов апел за разширението на Шенген с България и Румъния.

Снощи докладчикът Георге Фалкъ (ЕНП, Румъния) означи, че текстът бе утвърден единомислещо от парламентарната комисия по петициите.

Той дефинира текста като " самоуверен " и регистрира, че е насочен апел за компенсации за двете страни от претърпените в последното десетилетие вреди.
По неговите думи е корист това, че двете страни чакат на прага на Шенген толкоз дълги години. Европейска комисия би трябвало да употребява всички налични средства, с цел да обезпечи свободното придвижване на българите и румънците в Европейски Съюз и чакаме гласоподаване до края на годината, добави Фалкъ.

Евродепутатът Илхан Кючюк (ДПС/ " Обнови Европа " ) изрази удовлетворение от поддръжката на Европейска комисия и Екологичен потенциал. Това е спор за същността на Европейски Съюз, уточни той и прикани Съветът на Европейски Съюз да прояви политическа зрялост.

 EURACTIV: България влиза в Шенген на два стадия – през октомври и януари EURACTIV: България влиза в Шенген на два стадия – през октомври и януари

Цветелина Пенкова (БСП/СиД) разяснява, че разширението на Шенген се блокира по вътрешнополитически аргументи. По нейните думи по този начин се подценяват европейските ползи за сигурност, стопански изгоди и опцията на всички европейски жители да се движат свободно в Европейски Съюз. Тя изрази увереност, че испанското председателство ще постави всички старания това дискриминационно отношение да бъде прекъснато.

Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) означи, че постоянно има някакво лицемерно опрощение за неприемане на предстоящото решение. Не може да се извиняваме с локални избори, не можем да чакаме повече каквито и да било избори, където и да било, заключи той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР