Европейската комисия глоби Google с 4.34 милиарда евро за нарушение

...
Европейската комисия глоби Google с 4.34 милиарда евро за нарушение
Коментари Харесай

Европейската комисия глоби Google с 4.34 милиарда евро за нарушение на антитръстовите правила на ЕС


Европейската комисия санкции Гугъл с 4.34 милиарда евро за нарушаване на антитръстовите правила на Европейски Съюз. От 2011 година насам Гугъл е налагала противозаконни ограничавания на производителите на устройства, работещи с Android, и на операторите на мобилни мрежи, с цел да затвърди господстващото си състояние в региона на общото търсене в интернет.

Сега Гугъл би трябвало фактически да приключи тези практики в границите на 90 дни или да понесе санкции в размер до 5% от междинния дневен международен оборот на Alphabet, сдружението майка на Гугъл.

Комисар Маргрете Вестегер, която дава отговор за политиката в региона на конкуренцията, съобщи: Днес мобилният интернет съставлява повече от половината от международния интернет трафик. Той промени живота на милиони европейци. Нашето дело е обвързвано с три типа ограничавания, които Гугъл е налагала на производителите на устройства, употребяващи Android, и на мрежовите оператори, с цел да подсигурява, че интернет трафикът на тези устройства отива към търсачката на Гугъл. По този метод Гугъл е употребила Android като средство за затвърждаване на господстващото състояние на своята търсачка. Тези практики са попречили от една страна на съперниците да иновират и да се конкурират въз основа на своите качества, а от друга — на потребителите да се възползват от ефикасна конкуренция на пазара за мобилни връзки. Това е нелегално според антитръстовите правила на Европейски Съюз.

По-специално Гугъл e: изисквала от производителите да конфигурират авансово неговия браузър Chrome и неговото приложение за търсене Гугъл Search, с цел да им даде лиценз за своя магазин за приложения Play Store; - направила заплащания до избрани огромни производители и оператори на мобилни мрежи, при изискване че конфигурират авансово и извънредно приложението Гугъл Search на своите устройства; a също по този начин е попречила на производителите, искащи да конфигурират авансово приложения на Гугъл, да продават мобилни устройства, работещи с различни версии на Android, които не са утвърдени от Гугъл (т.нар. „ форкове на Android “).

Стратегията на Гугъл и обсегът на следствието на Комисията

Гугъл дължи огромна част от своите доходи на своя водещ артикул — търсачката на Гугъл.

Компанията бързо схваща, че преходът от настолни компютри към мобилен интернет, почнал към 2005 година, ще промени търсенето в интернет радикално. Ето за какво Гугъл изготвя тактика, в която се плануват следствията от този преход и се търсят способи потребителите да продължат да употребяват търсачката на Гугъл на своите мобилни устройства.

През 2005 година Гугъл купува компанията, основала мобилната операционна система Android, и от този момент тя се развива от Гугъл. Днес към 80% от интелигентните мобилни устройства в Европа и по света работят с Android.

Когато Гугъл създаде нова версия на Android, изходният код се разгласява онлайн. По принцип това разрешава на трети страни да изтеглят и модифицират този код и да основават форкове на Android. Свободно наличният първоначален код на Android обгръща главните характерности на интелигентната мобилна операционна система, само че не и приложенията и услугите за Android, които са индустриална благосъстоятелност на Гугъл.

Производителите на устройства, които желаят да се снабдят с приложенията и услугите за Android на Гугъл, би трябвало да сключат контракти с компанията, в които Гугъл постанова избрани ограничавания. Някои от тези ограничавания са приложени и в контракти, подписани от Гугъл с избрани огромни оператори на мобилни мрежи, които също могат да вземат решение кои приложения и услуги се конфигурират на устройствата, продавани на крайните консуматори.

В решението на Комисията се преглеждат три характерни типа договорни ограничавания, наложени от Гугъл на производителите на устройства и операторите на мобилни мрежи. Тези ограничавания са разрешили на Гугъл да употребява Android като средство за затвърждаване на господстващото състояние на своята търсачка. С други думи, в решението на Комисията не се слагат под въпрос моделът на отворения код или самата операционна система Android.

Господстващото състояние на Гугъл

В решението на Комисията се установи, че Гугъл има господстващо състояние на пазарите за услуги за общо търсене в интернет, за подлежащи на лицензиране операционни системи за интелигентни мобилни устройства и за онлайн магазини за приложения за Android.

Услуги за общо търсене

Гугъл има господстващо състояние на националните пазари за общо търсене в интернет в цялото Европейско икономическо пространство (ЕИП), т.е. във всички 31 страни — членки на ЕИП. В множеството страни от ЕИП Гугъл има дял от над 90%. Бариерите за нахлуване на тези пазари са високи. Това бе заключението и в решението за услугата на Гугъл за относително извършване на покупки през юни 2017 година

Подлежащи на лицензиране операционни системи за интелигентни мобилни устройства

Android e подлежаща на лицензиране операционна система за интелигентни мобилни устройства. Това значи, че трети лица, производители на интелигентни мобилни устройства, могат да закупят лиценз за Android и техните устройства да работят със системата. Благодарение на контрола, който упражнява върху Android, Гугъл има господстващо състояние на международния пазар (с изключение на Китай) на подлежащи на лицензиране операционни системи за интелигентни мобилни устройства с пазарен дял от над 95%. Бариерите за нахлуване на пазара са високи частично заради мрежовите резултати: колкото повече консуматори употребяват дадена операционна система за интелигентни мобилни устройства, толкоз повече разработчици основават приложения за нея, което на собствен ред притегля още повече консуматори. Освен това за създаването на сполучлива сходна система, подлежаща на лицензиране, са нужни обилни запаси.

Като операционна система, подлежаща на лицензиране, Android се разграничава от операционните системи, употребявани извънредно от отвесно интегрирани разработчици (като Apple iOS или Blackberry). Те не са част от същия пазар, защото производители на устройства, които са трети страни, не могат да получат лиценз за потреблението им. Въпреки това Комисията изследва доколко конкуренцията за крайните консуматори и разработчици на приложения (надолу по веригата), по-специално сред устройствата на Apple и устройствата, употребяващи Android, би могла да ограничи непряко пазарната мощност на Гугъл за даване на лицензи за Android на производителите на устройства (нагоре по веригата).

Комисията откри, че тази конкуренция не лимитира в задоволителна степен Гугъл нагоре по веригата заради редица аргументи, като да вземем за пример:

когато вземат решения за покупка, крайните консуматори се въздействат от редица фактори (като да вземем за пример хардуерните детайли или марката на устройството), които са самостоятелни от мобилната операционна система;

устройствата на Apple нормално са с по-високи цени от устройствата с Android и затова може да не са налични за огромна част от потребителите на устройства с Android;

в случай че преминат към устройства на Apple, потребителите на устройства с Android са изправени пред известни разноски, свързани с изгубването на приложения, данни и контакти, както и нуждата да научат по какъв начин да употребяват новата операционна система; a също по този начин даже в случай че крайните консуматори преминат от устройства на Apple към устройства с Android това би имало лимитирано влияние върху главната активност на Гугъл. Това е по този начин, тъй като Гугъл e търсачката по дифолт на устройствата на Apple и затова потребителите, употребяващи Apple устройства, има възможност да продължат да употребяват тази търсачка за своите търсения.

Магазини за приложения за мобилната операционна система Android

Гугъл има господстващо състояние на международния пазар (с изключение на Китай) на магазини за приложения за мобилната операционна система Android. В магазина за приложения на Гугъл — Play Store — се оферират повече от 90% от приложенията, изтегляни върху устройства с Android.

Бариерите за нахлуване на този пазар също са високи. По аргументи, сходни на изброените нагоре, господстващото състояние на магазина за приложения на Гугъл не се въздейства от магазина App Store на Apple, който е разполагаем единствено на устройствата, работещи с iOS.

Нарушаване на антитръстовите правила на Европейски Съюз

Господстващото състояние на пазара в този смисъл е нелегално според антитръстовите правила на Европейски Съюз. Дружествата с господстващо състояние имат специфична отговорност да не злоупотребяват със своята мощна позиция на пазара посредством ограничение на конкуренцията на пазара, на който преобладават, или на други, обособени пазари.

Гугъл е взела участие в три обособени типа практики, всяка от които е имала за цел затвърждаване на господстващото състояние на Гугъл в региона на общото търсене в интернет.

Незаконно обвързване на приложението за търсене и браузъра на Гугъл

Гугъл предлага своите мобилни приложения и услуги на производителите на устройства като пакет, който включва Play Store, приложението за търсене Гугъл и браузъра Chrome. Лицензионните условия на Гугъл вършат невероятно за производителите да конфигурират авансово единствено някои от тези приложения.

Като част от следствието на Комисията, производителите на устройства потвърдиха, че Play Store е приложение, „ без което не може “, защото потребителите чакат то да бъде авансово конфигурирано на техните устройства (например тъй като не могат да го изтеглят сами по легален начин).

В решението си Комисията заключава, че Гугъл е взела участие в два типа нелегално обвързване:

Първо, обвързването на приложението за търсене Гугъл . В резултат от това

Гугъл си е осигурила нейното приложение за търсене Гугъл да е авансово конфигурирано на процедура на всички устройства, продавани в ЕИП. Приложенията за търсене съставляват значима входна точка за търсенето посредством мобилни устройства. Комисията откри тази процедура на обвързване за противозаконна от 2011 година насам, т.е. от момента, в който Гугъл има господстващо състояние на пазара за магазини за приложения за мобилната операционна система Android.

Второ, обвързването на браузъра Chrome на Гугъл. В резултат от това Гугъл си е осигурила нейният мобилен браузър Chrome да е авансово конфигуриран на процедура на всички устройства, продавани в ЕИП. Браузърите също съставляват значима входна точка за търсене посредством мобилни устройства, а търсачката на Гугъл е търсачката по дифолт в браузъра Chrome. Комисията откри тази процедура на обвързване за противозаконна от 2012 година насам, т.е. от момента, в който Гугъл е присъединил браузъра Chrome в своя пакет от приложения.

Предварителното инсталиране може да сътвори податливост към опазване на статуквото.

Потребителите, които намерят на своите устройства авансово конфигурирани браузъри и приложения за търсене, има възможност да продължат да ги употребяват. Така да вземем за пример Комисията откри доказателства, че приложението за търсене Гугъл се употребява повече на устройства с Android, на които то е авансово конфигурирано, в сравнение с устройства с Windows, на които потребителите би трябвало да го изтеглят сами. Това демонстрира също по този начин, че потребителите не изтеглят конкурентни приложения задоволително всеобщо, с цел да компенсират забележителното комерсиално преимущество, произлизащо от предварителното инсталиране. През 2016 година да вземем за пример: на устройства с Android, на които Гугъл и Chrome са авансово конфигурирани, над 95% от всички търсения са били осъществени с Google;

на устройства с Windows, на които Гугъл и Chrome не са авансово конфигурирани, по-малко от 25% от всички търсения са били осъществени посредством Гугъл. Над 75% от търсенията са били осъществени посредством търсачката Bing на Microsoft, която е авансово конфигурирана на устройствата, работещи с Windows.

Следователно практиката на Гугъл е лимитирала тласъците за производителите да конфигурират авансово конкурентни приложения за търсене и тласъците за потребителите да изтеглят такива приложения. Това е лимитирало опциите на противниците на Гугъл да се конкурират с него.

Комисията също по този начин направи задълбочена оценка на причините на Гугъл за нуждата от обвързване на браузъра Chrome и приложението за търсене Гугъл, с цел да може Гугъл да получи възвращаемост на инвестицията си в Android, и заключи, че тези причини не са добре обосновани. Гугъл печели милиарди долари годишно единствено от магазина за приложения Play Store, събира огромно количество данни от устройствата с Android, които са значими за рекламния бизнес и бизнеса за търсене на компанията, и е щял да притегли обилни доходи от реклами в своята търсачка даже и без рестриктивните мерки.

2) Незаконни заплащания, зависещи от изискването за извънредно авансово инсталиране на Гугъл Search

Гугъл е дал обилни финансови тласъци на някои от най-големите производители на устройства, както и на операторите на мобилни мрежи, при изискване че конфигурират авансово и извънредно приложението за търсене Гугъл на всички свои устройства, работещи с Android.

Това е нарушило конкуренцията, като доста е лимитирало тласъците за авансово инсталиране на конкурентни приложения за търсене.

Разследването на Комисията сподели, че конкурентните търсачки са били неспособни да компенсират производител на устройства или оператор на мобилни мрежи за загубата на доходи от Гугъл и въпреки всичко да осъществят облаги. Това е по този начин, тъй като даже в случай че конкурентната търсачка е била авансово конфигурирана единствено на някои устройства, тя е щяла да дължи обезщетения на производителя или оператора за загуба на доходи от Гугъл за всички устройства.

В сходство с неотдавнашното решение на Съда на Европейски Съюз по делото Intel Комисията прегледа наред с други фактори изискванията, при които тласъците са били предоставени, техния размер, пазарния дял, обзет от тези съглашения, и тяхната дълготрайност.

Въз основа на това Комисията откри практиката на Гугъл за противозаконна сред 2011 година и 2014 година През 2013 година, когато Комисията стартира да изследва този въпрос, Гугъл стартира последователно да отстранява това условие. Незаконната процедура е прекъсната през 2014 година

Комисията направи задълбочена оценка на причините на Гугъл за нуждата от основаване на финансови тласъци за извънредно авансово инсталиране на приложението за търсене Гугъл на всички устройства с Android. В тази връзка Комисията отхвърли аргумента на Гугъл, че заплащания за изключителни права, са били нужни, с цел да се убедят производителите на устройства и мобилните оператори да създават устройства за екосистемата на Android.

3) Незаконно възпрепятстване на създаването и разпространяването на конкурентни на Android операционни системи Гугъл е попречила на производителите на устройства да употребяват различни версии на Android, които не са утвърдени от Гугъл (форкове на Android). За да могат да конфигурират авансово на своите устройства приложенията, които са индустриална благосъстоятелност на Гугъл, включително Play Store и Гугъл, производителите е трябвало да поемат обвързване да не продават никакви устройства, работещи с форк на Android. Комисията откри, че тази процедура съставлява корист от 2011 година насам, т.е. от момента, в който Гугъл има господстващо състояние на пазара за магазини за приложения за мобилната операционна система Android.

Практиката е лимитирала опциите за създаване и пласиране на устройства, които работят с форкове на Android. Комисията откри да вземем за пример доказателства, че държанието на Гугъл е попречило на редица огромни производители да създават и продават устройства, работещи с Fire OS — форка на Android, създаден от Amazon.

По този метод Гугъл е блокирал значима опция за въвеждане на приложения и услуги от страна на неговите съперници, по-специално услугите за общо търсене, които биха могли да бъдат авансово конфигурирани на форкове на Android. Следователно държанието на Гугъл е оказало директно влияние върху потребителите, като е лимитирало достъпа им до нововъведения и интелигентни мобилни устройства, работещи с различни версии на операционната система Android. С други думи, в следствие от тази процедура не потребителите, разработчиците на приложения и пазарът са определяли в действителност коя операционна система да просперира, а Гугъл.

Комисията също по този начин направи задълбочена оценка на причините на Гугъл за нуждата от сходни ограничавания, с цел да се избегне „ раздробеност “ на екосистемата на Android, и заключи, че причините не са добре обосновани. От една страна, Гугъл е можела да подсигурява, че устройствата с Android, употребяващи услуги и приложения, които са индустриална благосъстоятелност на Гугъл, дават отговор на техническите условия на компанията, без освен това да пречи на появяването на форкове на Android. От друга страна, Гугъл не е предоставила достоверни доказателства, че форковете на Android биха могли да бъдат наранени от механически неизправности или неспособност да поддържат приложения.

Последиците от противозаконните практики на Гугъл

В решението си Комисията заключава, че тези три типа злоупотреби съставляват част от цялостна тактика на Гугъл за подсилване на господстващото състояние на компанията в общото търсене в интернет в подтекста на бързото разгръщане на мобилния интернет.

От една страна, практиките на Гугъл са лишили конкурентните търсачки от опцията да се конкурират въз основа на качествата си. Обвързването е подсигурило предварителното инсталиране на браузъра и приложението за търсене на Гугъл на на практика всички устройства, работещи с Android, а заплащанията за изключителни права доста са понижили тласъците за авансово инсталиране на конкурентни търсачки. Гугъл е попречила също създаването на форкове на Android, които са можели да дават платформа за продобиване на интернет трафик от конкурентни търсачки. Стратегията на Гугъл също по този начин е попречила на конкурентните търсачки да съберат повече данни от интелигентните мобилни устройства, в това число данни за търсене и мобилна локализация, което е помогнало на Гугъл да затвърди господстващото си състояние като търсачка.

Освен това практиките на Гугъл са навредили на конкуренцията и по-нататъшните нововъведения освен в региона на търсенето в интернет, само че и в региона на мобилните връзки като цяло. Това е по този начин, тъй като Гугъл е попречила на други мобилни браузъри да се съревновават ефикасно с авансово инсталирания браузър Chrome. Накрая, Гугъл е попречила създаването на форкове на Android, които са можели да дават платформа за развиване и на други разработчици на приложения.

Последици от решението

Глобата в размер на €4 342 865 000 е наложена от Комисията предвид на продължителността и сериозността на нарушаването. В сходство с Насоките на Комисията за санкциите от 2006 година (вж. известието за медиите и осведомителната бележка), санкцията е изчислена въз основа на цената на приходите на Гугъл от услуги за реклама в търсачка на устройствата с Android в ЕИП.

В решението на Комисията се изисква Гугъл да постави завършек на противозаконното си държание по ефикасен метод в период от 90 дни от решението.

Минималните ограничения, които Гугъл би трябвало да вземе, са да приключи и повече да не употребява нито един от трите типа практики. В решението се изисква също по този начин Гугъл да се въздържа от ограничения с сходни или еквивалентни на тези практики цели или резултати.

Решението не лишава Гугъл от опцията да вкара рационална, обективна и справедлива система, която подсигурява вярното действие на устройствата с Android, на които се употребяват приложения и услуги, които са индустриална благосъстоятелност на Гугъл, без освен това да визира свободата на производителите да създават устройства, работещи с форкове на Android.

Отговорност за спазването на решението на Комисията носи само Гугъл. Комисията ще следи този развой от близко и Гугъл би трябвало да я осведоми за това по какъв начин ще извърши своите отговорности.

Ако Гугъл не съблюдава решението на Комисията, компанията ще предстои на наказателни заплащания в размер до 5% от междинния дневен международен оборот на своето сдружение майка — Alphabet.

Комисията ще би трябвало да установи сходно неспазване в настрана решение, като наложените заплащания ще бъдат със задна дата, съответстваща на момента на започване на неспазването.

Не на последно място, Гугъл може да бъде обект на цивилен искове за компенсации за вреди, които могат да бъдат заведени пред съдилищата на страните членки от всяко лице или дружество, наранено от антиконкурентното държание на Гугъл. Новата Директива на Европейски Съюз за компенсации при нарушаването на антитръстовите правила улеснява потърпевшите от антиконкурентни практики да получат обезщетение.

Други каузи по отношение на Гугъл

През юни 2017 година Комисията санкции Гугъл с 2,42 милиарда евро за корист с господстващото състояние на търсачката на компанията посредством даване на нелегално преимущество на нейната лична услуга за относително извършване на покупки. Понастоящем Комисията интензивно следи по какъв начин Гугъл съблюдава това решение.

Комисията също по този начин продължава да проверява рестриктивните мерки, които Гугъл е наложила на опцията на избрани уеб страници на трети страни да демонстрира реклами при търсене от съперници на Гугъл (делото AdSense). През юли 2016 година Комисията стигна до авансово умозаключение, че Гугъл e злоупотребила с господстващото си състояние, в делото AdSense.

Контекст

Днешното решение е адресирано до Гугъл LLC (преди това Гугъл Inc.) и Alphabet Inc. — сдружението майка на Гугъл. Комисията образува произвеждане по отношение на държанието на Гугъл във връзка с операционната система Android и приложенията за нея през април 2015 година и изпрати на Гугъл ревю на възраженията през април 2016 година

С член 102 от Договора за действието на Европейския съюз (ДФЕС) и член 54 от Споразумението за ЕИП се не разрешава злоупотребата с господстващо състояние.

Повече информация за това следствие ще намерите под номер 40099 в обществения указател на делата на уеб страницата на Комисията по въпросите на конкуренцията.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР