Европейската комисия глоби Google с 4,34 милиарда евро за нарушение

...
Европейската комисия глоби Google с 4,34 милиарда евро за нарушение
Коментари Харесай

ЕС наложи рекордна глоба на Google

Европейската комисия санкции Гугъл с 4,34 милиарда евро за нарушаване на антитръстовите правила на Европейски Съюз. От 2011 година Гугъл е налагала противозаконни ограничавания на производителите на устройства, работещи с Android, и на операторите на мобилни мрежи, с цел да затвърди господстващото си състояние в региона на общото търсене в интернет, заключава следствието на Еврокомисията

Сега Гугъл би трябвало да приключи тези практики в границите на 90 дни или да понесе санкции в размер до 5% от междинния дневен международен оборот на Alphabet, сдружението майка на Гугъл, показват от Европейска комисия.

" Днес мобилният интернет съставлява повече от половината от международния интернет трафик. Той промени живота на милиони европейци. Нашето дело е обвързвано с три типа ограничавания, които Гугъл е налагала на производителите на устройства, употребяващи Android, и на мрежовите оператори, с цел да подсигурява, че интернет трафикът на тези устройства отива към търсачката на Гугъл. По този метод Гугъл е употребила Android като средство за затвърждаване на господстващото състояние на своята търсачка. Тези практики са попречили от една страна на съперниците да иновират и да се конкурират въз основа на своите качества, а от друга - на потребителите да се възползват от ефикасна конкуренция на пазара за мобилни връзки. Това е нелегално според антитръстовите правила на Европейски Съюз ”, съобщи еврокомисарят Маргрете Вестегер, която дава отговор за политиката в региона на конкуренцията.

Според Еврокомисията Гугъл е претендирал от производителите да конфигурират авансово неговия браузър Chrome и неговото приложение за търсене Гугъл Search, с цел да им даде лиценз за своя магазин за приложения Play Store.

Компанията е направила заплащания до избрани огромни производители и оператори на мобилни мрежи, при изискване че конфигурират авансово и извънредно приложението Гугъл Search на своите устройства.

Освен това компанията епопречила на производителите, искащи да конфигурират авансово приложения на Гугъл, да продават мобилни устройства, работещи с различни версии на Android, които не са утвърдени от Гугъл (т.нар. " форкове на Android " ).

Същевременно стана ясно, че Гугъл ще апелира рекордната санкция от 4,34 милиарда евро, съобщи Ройтерс.

" Android сътвори по-голям избор за всички ", а " бързите нововъведения и ниските цени са типичен признаци на мощната конкуренция ", показва компанията.

Стратегията на Гугъл и обсегът на следствието на Еврокомисията

Googlee дължи огромна част от своите доходи на своя водещ артикул - търсачката на Гугъл. Компанията бързо схваща, че преходът от настолни компютри към мобилен интернет, почнал към 2005 година, ще промени търсенето в интернет радикално. Ето за какво Гугъл изготвя тактика, в която се плануват следствията от този преход и се търсят способи потребителите да продължат да употребяват търсачката на Гугъл на своите мобилни устройства.

През 2005 година Гугъл купува компанията, основала мобилната операционна система Android, и от този момент тя се развива от Гугъл. Днес към 80 на 100 от интелигентните мобилни устройства в Европа и по света работят с Android.

Когато Гугъл създаде нова версия на Android, изходният код се разгласява онлайн. По принцип това разрешава на трети страни да изтеглят и модифицират този код и да основават форкове на Android. Свободно наличният първоначален код на Android обгръща главните характерности на интелигентната мобилна операционна система, само че не и приложенията и услугите за Android, които са индустриална благосъстоятелност на Гугъл.

Производителите на устройства, които желаят да се снабдят с приложенията и услугите за Android на Гугъл, би трябвало да сключат контракти с компанията, в които Гугъл постанова избрани ограничавания. Някои от тези ограничавания са приложени и в контракти, подписани от Гугъл с избрани огромни оператори на мобилни мрежи, които също могат да вземат решение кои приложения и услуги се конфигурират на устройствата, продавани на крайните консуматори.

В решението на Комисията се преглеждат три характерни типа договорни ограничавания, наложени от Гугъл на производителите на устройства и операторите на мобилни мрежи. Тези ограничавания са разрешили на Гугъл да употребява Android като средство за затвърждаване на господстващото състояние на своята търсачка. С други думи, в решението на Комисията не се слагат под въпрос моделът на отворения код или самата операционна система Android.

Господстващото състояние на Гугъл
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР