Европейската комисия (ЕК) започна наказателна процедура срещу Полша във връзка

...
Европейската комисия (ЕК) започна наказателна процедура срещу Полша във връзка
Коментари Харесай

Брюксел започна наказателна процедура срещу Полша за примата на правото

Европейската комисия (ЕК) стартира наказателна процедура против Полша по отношение на решения на конституционния трибунал на страната през юли и октомври, които оспориха примата на правото на Европейски Съюз над националното право, съобщи " Ройтерс ".

" Комисията счита, че тези решения на Конституционния арбитражен съд са в нарушаване на общите правила за автономност, господство, успеваемост и еднообразно използване на правото на Съюза и обвързващия резултат на решенията на Съда на Европейския съюз ", показаха от Европейска комисия.

Съдебните дейности на Комисията, която е страж на договорите на Европейски Съюз, е ескалация на спора с Варшава по отношение на върховенството на правото, почнал, след като управляващата националистическа и евроскептична партия в Полша " Право и правдивост " взе властта през 2015 година

Сблъсъкът забави освобождението на милиарди евро от фондовете за възобновяване на Европейски Съюз за Полша, защото Европейска комисия акцентира, че полските съдилища не са самостоятелни от политическо въздействие, което значи, че средствата не са предпазени от корист.

В изказване Европейска комисия посочи, че също по този начин е почнала стъпките за наказателна процедура, защото решенията на полския парламентарен арбитражен съд са лишили лицата, търсещи деяние посредством полските съдилища, от правото на ефикасна правосъдна отбрана, открито в договорите на Европейски Съюз.

" Накрая, Комисията има съществени подозрения по отношение на независимостта и безпристрастността на Конституционния арбитражен съд и счита, че той към този момент не дава отговор на условията на арбитражен съд, основан по-рано със закон ", настояха от Европейска комисия.

Полският министър председател Матеуш Моравецки посочи, че не бил склонен с позицията на Европейската комисия и че тя била изтълкувала неправилно пълномощията, които са ѝ били предоставени.

" Мисля, че все повече и повече страни членки на Европейския съюз виждат, че би трябвало да има ограничаване на компетенциите (на ЕС) ", акцентира той.

Полша има два месеца, с цел да отговори на формалното уведомително писмо, изпратено през днешния ден. Ако Европейска комисия не е удовлетворена от отговора на Варшава, тя може да изпрати на Полша стимулирано мнение, с което да изиска от нея да съблюдава правото на Европейски Съюз, още веднъж с двумесечен период за отговор.

След това ЕК може да съди Полша в Съда на Европейския съюз, който може да постанова ежедневни санкции на Варшава, до момента в който не се съобрази. Той към този момент наложи такива ежедневни санкции на Полша в два други случая, които в този момент възлизат на 1,5 млн. евро дневно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР