Европейската комисия (EК) ясно и категорично заявява постигнатия от България

...
Европейската комисия (EК) ясно и категорично заявява постигнатия от България
Коментари Харесай

Захариева: EК ясно отчита постигнатия от България прогрес

Европейската комисия (EК) ясно и изрично декларира постигнатия от България напредък в границите на Механизма за инспекция и сътрудничество като задоволителен. Това сподели министърът на външните работи и вицепремиер по правосъдната промяна Екатерина Захариева на брифинг в Министерски съвет по отношение на новината, че Брюксел обмисля отпадане на мониторинга на България.
Захариева регистрира, че за първи път през 2017 година са направени съответни 17 рекомендации по шестте индикатора. „ Докладът се посочваше, че с непрекъснатото политическо водачество и решителност за реализиране на напредъка България би трябвало да може да извърши оставащите рекомендации в близко бъдеще. Година по-късно първите резултати към този момент бяха на разположение. Комисията установи, че част от 17-те рекомендации са към този момент изпълнени. На тази база наблюдението на трите от шестте индикатора беше прекъснато от Европейска комисия ", означи вицепремиерът, представена от организация " Фокус ".
Захариева също изрази убеденост, че България ще бъде в положение да извърши всички останали рекомендации. Днешният отчет и обстоятелствата демонстрират, че тази убеденост не е била безрезултатна. Днес Европейска комисия ясно и изрично декларира постигнатия от България напредък в границите на механизма е задоволителен “, сподели още Захариева. Министърът посочи и какво следва. „ Тъй като имаше много тълкования и спекулации по тематиката по какъв начин ще завърши механизмът. Той е основан с решение на Европейска комисия. Поради тази причина, той би трябвало да завърши с решение на Европейска комисия. Преди това по този начин, както е по контракта за присъединение, Комисията ще вземе под внимание, ще прати отчета, мнението на съвета и на Екологичен потенциал. Всички отчети до момента наблягам са били изпращани на Екологичен потенциал в комисията LIBE, с цел да може, в случай че Екологичен потенциал реши да вземе мнение. Досега такова мнение не се е случвало. Не е взимано. Няма да злоупотребявам с точната дата “, означи още Захариева и посочи, че процедурите са в разискване.
Реформата в правосъдната система е развой и без значение дали има, или няма механизъм, ще продължи, акцентира Захариева. „ Разбираме, че докрая на мандата на тази комисия остава малко време, тъй че не мога в действителност да посоча дали ще е в границите на мандата ѝ. Важното е, че Комисията за първи път доста ясно в собствен отчет и специалистите, които са работили по всички отчети 18 наброй през тези 12 години ясно и изрично установяват осъществяване на уговорките на България по всички 6 индикатора. Искам да подчертая, че промяната е развой. Той не се прави поради отчет, Брюксел, Берлин или Париж, а за българските жители и правосъдна система. Така че промените, без значение дали има или няма механизъм, ще продължат. Неслучайно и българското държавно управление преди месец утвърди по този начин наречения постмониторингов механизъм, със основаването на съвет под управлението на вицепремиер, в тази ситуация под мое управление, с присъединяване на гражданското общество, с присъединяване на правосъдната власт при съблюдаване на правилото за разделяне на управляващите. Така, че това, което следва е работа “, сподели още Екатерина Захариева.
Какво предложи Европейска комисия на София, четете в този материал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР