Европейската комисия(ЕК) временно освободи България от част от изискванията, свързани

...
Европейската комисия(ЕК) временно освободи България от част от изискванията, свързани
Коментари Харесай

ЕК временно освободи България от някои изисквания към превозвачите

Европейската комисия(ЕК) краткотрайно освободи България от част от условията, свързани с работата на превозвачите. Решението идва в отговор на молба от страната ни.
България е поискала да приложи еластичност по разпоредбите за ръководство, периодите за отмора и почивките по време на работа, отбелязва Комисията.
С днешното решение времето за шофиране се усилва до 11 часа на ден, заяви БНР. Максималният интервал на шофиране, след който би трябвало да има наложителна отмора от 45 минути, нараства на 5 часа и половина.
Разрешава се също по този начин водачите да употребяват два поредни понижени интервала за отмора от най-малко 24 часа седмично при избрани условия. По-конкретно това е разрешено, когато лидерът употребява най-малко 4 почивни интервала седмично в продължение на 4 поредни седмици, от които най-малко два да бъдат постоянни седмични интервали за отмора.
Дава се опция лидерът да употребява постоянната седмична отмора в кабината, в случай че тя разполага с подобаващи условия за спане и транспортното средство е неподвижно. Разрешението важи до 31 май.
Припомняме, че Съветът на Европейски Съюз одобри на 7 април на писмена процедура противоречивите промени в пакета " Мобилност “. За да влезе в действие, той би трябвало единствено да бъде утвърден от Европейския парламент на второ четене, след което текстовете да бъдат оповестени в Официалния вестник на Европейски Съюз.
С измененията се планува камионите да се връщат в страната, в която е записана фирмата-превозвач, на всеки 8 седмици, а самият водач - на 3 или 4 седмици, според от работния си график. Друго условие е естествената седмична отмора на водача да е най-малко 45 часа и да се прекарва отвън кабината на камиона. Ако почивката се употребява отвън дома, настаняването би трябвало да е за сметка на работодателя. Осем страни, измежду които и България, към този момент изпратиха писмо до Еврокомисията, с което желаеха пакетът " Мобилност " да бъде анулиран. Премиерът Бойко Борисов даже съобщи, че дружно с сътрудниците си от тези страни обмисля да заведе групов иск против пакета в Съда на Европейски Съюз.
Министърът на превоза Росен Желязков също сподели тогава, че когато законодателните промени по пакета Мобилност станат факт, България ще заведе дело пред Съда на Европейски Съюз: „ Заявили сме ясно желанието си, че ще търсим арбитража на съда, тъй като препоръчаните ограничения са непропорционални “, акцентира министърът след срещна с представители на интернационалните превозвачи “
Вижте още:
Джамбазки към ръководителя на Европейския съвет: Българските водачи ви избавят
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 29 април
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР