Европейската комисия (ЕК) смята, че политическите сили в Македония ще

...
Европейската комисия (ЕК) смята, че политическите сили в Македония ще
Коментари Харесай

Брюксел за Специализираната прокуратура: Вярваме в институциите, а не в личностите

Европейската комисия (ЕК) счита, че политическите сили в Македония ще намерят метод за промяната на Катица Янева в сходство с настоящото законодателство, оповестява МИА, представени от БГНЕС.

„ Създаването на Специализирана прокуратура в Северна Македония е част от Договора от Пържино сред главните политически партии в страната “, съобщи представителят на Европейска комисия Мая Коциянчич.

Тя подсети, че Народното събрание одобри закона за основаването на тази институция и назначи Катица Янева за специфичен прокурор. „ В сходство с настоящото законодателство ще бъде назначен неин заместител. Европейският съюз не е имал и няма никакво присъединяване в този развой “, акцентира говорителката.

Европейската комисия не разяснява обществено нито детайлите от договарянията сред ръководещи и съпротива по отношение на бъдещето на Специализираната прокуратура, нито случая „ Рекет ”, само че източници от тази институция, които наблюдават събитията в Македония от близко, настояват, че за Брюксел е от голяма важност освен бързината, само че и ефикасното и транспарантно осъществяване на следствието.

От Европейска комисия декларират, че не имат вяра в личностите, а в институциите и това е било подчертавано във всички рекомендации и отчети.

Фактът, че Катица Янева е компрометирана не значи безусловно, че е компрометирана цялата институция, считат от Европейската комисия. Все отново се чака следствието по случая „ Рекет ” да даде отговор на появилите се въпроси по бърз и транспарантен метод.

Както Брюксел, по този начин и обществеността в Македония чакат независимо следствие и решение за Специализираната прокуратура, което ще възвърне доверието в правосъдната система и в правовата страна.

„ От това, значително, ще зависи решението за дата за договарянията за участие в Европейски Съюз “,  напомнят от Брюксел.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР