Европейската комисия (ЕК) ще препоръча отварянето на преговори за присъединяване

...
Европейската комисия (ЕК) ще препоръча отварянето на преговори за присъединяване
Коментари Харесай

EK ще препоръча отварянето на преговори със Северна Македония и Албания

Европейската комисия (ЕК) ще предложи отварянето на договаряния за присъединение за пълноправно участие на Северна Македония и Албания в края на май, удостовери още веднъж еврокомисарят по разширението Йоханес Хан, като до в този момент той единствено беше изразил убеденост, че това ще стане.


В изявление за Радио Свободна Европа Хан удостовери, че рекомендацията ще бъде оповестена на 29 май, когато Европейската комисия ще разгласява своя годишен отчет за напредъка на страните в процеса на разширение.
" След две седмици ще представим нашия годишен отчет, в който несъмнено ще препоръчаме започването на договаряния за двете страни (Северна Македония и Албания) ", сподели Хан.
Както отбелязва еврокомисарят, от държавите-членки на Европейския съюз зависи дали ще се съгласят с рекомендацията на Европейската комисия.
" Двете страни са изпълнили изискванията и в този момент държавите-членки би трябвало да излязат с политически оценки ", сподели Хан.
Това ще бъде първата рекомендация за Албания и десетата за Северна Македония.

От 2009 година Европейската комисия предлага започването на договаряния за присъединение. Въпреки това, тази рекомендация към момента не добиваше единодушие от държавите-членки, които имат пълномощия да вземат дефинитивно решение по този въпрос. Междувременно Скопие и Атина подписаха Преспанския контракт, което би трябвало да деблокира евроатлантическия път на Северна Македония, съобщи РСЕ.
„ Официално Скопие е свършило забележителна работа по осъществяването на всички условия за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз. Трябва да признаем големия прогрес, реализиран от Северна Македония в превъзмогването на двустранните спорове, което беше причина за бъдещо участие “, сподели Йоханес Хан, представен от Плусинфо.
По думите на РСЕ, Съветът на министрите на Европейски Съюз трябваше да реши да стартира договаряния за присъединение с тези страни на среща през юни. Въпреки това в европейските коридори циркулира информация, че дебата ще бъде отсрочен за по-късна дата, защото някои страни се нуждаят от утвърждението на националните им парламенти и времето сред рекомендациите и юнската почивка е доста малко, с цел да се спазят всички процедури.

Относно това дали решението за договарянията за присъединение ще бъде отсрочено за по-късна дата, Йоханес Хан сподели пред РСE, че " желанието постоянно е било решение да се вземе през лятото ".

Според неофициална информация на РСЕ, има признаци в Европейски Съюз, че обмисля вероятен спор за начало на договарянията за присъединение на министерската среща през юли, която ще бъде първата значима сесия по време на финландското председателство на Европейски Съюз. Финландия поема председателството на Европейски Съюз на 1 юли.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР