Европейската комисия (ЕК) се оплака, че Румъния се е оттеглила

...
Европейската комисия (ЕК) се оплака, че Румъния се е оттеглила
Коментари Харесай

ЕС счита, че Румъния се е отказала от съдебната реформа

Европейската комисия (ЕК) се оплака, че Румъния се е " отдръпнала " от промените в правосъдната система и настоя Букурещ да възвърне неотложно напъните си за битка с корупцията и гарантиране на независимостта на правосъдната власт, съобщи AFP, представена от организация " Фокус ".
Съжалявам, че Румъния освен блокира процеса на промени , само че също по този начин още веднъж отвори и отстъпи обратно по въпроси, по които бе реализиран прогрес през последните 10 години ", сподели заместник-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс. „ От значително значение е Румъния да се върне незабавно в битката с корупцията и да обезпечи самостоятелна правосъдна власт ", добави още той.
В последния си отчет по Механизма за съдействие и инспекция (МСП) Еврокомисията е изключително сериозна към Румъния във връзка с независимостта на правосъдната власт, промяната в правосъдната система и оправянето с корупцията по високите етажи на властта. За разлика от България, където 3 от 17-те рекомендации, дадени предходната година, се афишират за изпълнени, за Букурещ Брюксел слага спомагателни задания и афишира, че .
Заедно с отчета, Европейска комисия издава още 8 спомагателни рекомендации на управляващите в Румъния, които те би трябвало да изпълнят, в добавка към 12-те условия от предходната година, които също се считат за неосъществени, отбелязва Dnes.bg.
Припомняме, че на 18 юни румънският Народното събрание утвърди ремонти в Наказателния кодекс, които съгласно опозицията целят да " пазят нарушителите ". Тези промени понижават броя на закононарушенията, за които може да бъде арестувано лице, и фрапантно лимитират продължителността на следствието. Поправките бяха остро подложени на критика от Европа.
Междувременно в прессъобщение на Европейския парламент (EП) се споделя, че депутатите са „ надълбоко загрижени “ от промяната на румънските правосъдни и наказателни закони, която заплашва разделянето на управляващите и битката против корупцията .
" Измененията в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, доста от които Конституционният съд на Румъния смята за противоконституционни, са още една причина на безпокойствие заради тяхното в допълнение влияние върху способността за битка против корупцията, закононарушенията свързани с принуждение и проведената престъпност ", показват от Екологичен потенциал.
Ролята на румънските разследващи служби и хипотетичната им интервенция в активността на румънската правосъдна система карат Европарламента да предложи усилване на парламентарния надзор в Румъния. Депутатите осъждат " насилствената и непропорционална интервенция на полицията по време на всеобщите митинги в Букурещ през август 2018 година и приканват румънските управляващи да обезпечат транспарантно, независимо и дейно следствие на дейностите на полицията за битка с безредиците. Екологичен потенциал предизвестява, че законодателството по отношение на финансирането, организацията и действието на неправителствените организации може да сплаши гражданското общество и отбелязва, че това може да влезе в спор с правилото на независимост на сдружаване и правото на цялост на персоналния живот ".
От мнението на Екологичен потенциал излиза наяве, че се приканва Европейската комисия да възобнови годишния си антикорупционен мониторинг във всички страни членки на Европейски Съюз и се предлага система от прецизни индикатори за премерване равнището на корупция във всяка страна и оценяване на техните антикорупционни политики.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР