Европейската комисия (ЕК) реши да разследва официално обвиненията, че Apple

...
Европейската комисия (ЕК) реши да разследва официално обвиненията, че Apple
Коментари Харесай

ЕК стартира разследване срещу Apple за нарушаване на правилата за конкуренция

Европейската комисия (ЕК) реши да проверява публично обвиняванията, че Apple третира преференциално личната си музикална услуга за сметка на съперниците си, оповестява Financial Times (FT) и напомня, че до следствието се стигa след тъжба от страна на Spotify. Решението става факт, откакто от комисията са дискутирали проблема с консуматори, съперници и други участници на този пазара, като следствието би трябвало да стартира в границите на идващите няколко седмици.



Spotify подаде тъжба до Европейска комисия през март, обвинявайки Apple във въвеждането на нечестни политики в тяхната платформа App Store и несправедливото обезпечаване на преимущество за музикалната им услуга. Според Apple обаче всички услуги работят по едни и същи правила и на собствен ред упрекват Spotify, че желаят да се възползват гратис от всички преимущества на екосистемата на App Store. Въпреки позицията на софтуерния колос, още преди време комисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер съобщи, че обмисля да започва следствие, а в този момент към този момент то е реалност.

Ако обвиняванията на Spotify бъдат потвърдени, Apple може да получи сериозна санкция. Американският софтуерен колос Гугъл да вземем за пример беше санкциониран с общо над 8 милиарда евро по две обособени следствия на Европейска комисия през последните години - 4,3 милиарда евро за принуждаване на производителите на устройства да употребяват операционната система Android и да инсталирате приложения на Googlе и още 2,42 милиарда евро за потребление на своята търсачка за разпространение на услугите си за извършване на покупки за сметка на съперниците си.

Наскоро обаче Европейска комисия отхвърли да започва следствие дали Apple попречва конкурентните решения за мобилни разплащания в интерес на Apple Pay, заявявайки, че услугата на софтуерния колос не е преобладаваща мощ на пазара.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР