Европейската комисия (ЕК) реши да одобри исканията на държавите членки

...
Европейската комисия (ЕК) реши да одобри исканията на държавите членки
Коментари Харесай

Брюксел освободи от мита и ДДС вноса на медицинско оборудване от държави извън ЕС

Европейската комисия (ЕК) реши да утвърди настояванията на страните членки и на Обединеното кралство за краткотрайно освобождение от мита и от Данък добавена стойност на вноса на медицински произведения и защитни средства от трети страни за подкрепяне на битката с ковид, оповестиха от Комисията.

Това ще улесни финансово снабдяването на лекарите, медицинските сестри и пациентите с здравното съоръжение, от което те обезверено се нуждаят.

Тази мярка включва маските и защитните средства, само че също и комплектите за проучвания, апаратите за вентилация и другото здравно съоръжение. Тя ще се ползва за период от 6 месеца с опция за ново удължение.

На 20 март 2020 година Комисията предложения всички страни членки и Обединеното кралство да подадат искане за освобождение от мита и от Данък добавена стойност на вноса на защитни средства и друго здравно съоръжение от трети страни. Искания подадоха всички страни членки, както и Обединеното кралство. Днешното решение поражда деяние с противоположна мощ, считано от 30 януари.

Действащото законодателство на Европейски Съюз разполага с изключителни принадлежности, благодарение на които да оказва помощ на потърпевшите от бедствия. Те могат да бъдат употребявани за превъзмогване на невижданата здравна рецесия, породена от ковид.

В митническото законодателство на Европейски Съюз се планува опция за даване на митническо освобождение за " приложимост от потърпевши от бедствия ". То може да бъде приложено във връзка с вноса, реализиран от държавни организации или от утвърдени благотворителни или филантропически организации. За да бъде предоставено освобождение, е належащо решение на Комисията, настояща по искане на засегнатата страна членка.

По същия метод в правото на Европейски Съюз в региона на Данък добавена стойност има съответстващи разпореждания във връзка с освобождението от Данък добавена стойност при финален импорт на някои артикули. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР