Европейската комисия (ЕК) решава дали да забрани някои химикали за

...
Европейската комисия (ЕК) решава дали да забрани някои химикали за
Коментари Харесай

ЕК обмисля забрана на мастила за татуировки заради опасност от алергии

Европейската комисия (ЕК) взема решение дали да забрани някои химикали за татуировки поради опаснения, че може да са канцерогенни или да водят до алергии.

Людовик идва от Франция, решил е да си направи нова татуировка през днешния ден, напълно непринудено. За хигиената не се тормози.
Людовик Шутрумб: Първата татуировка, която си направих беше в Тайланд, бях на 18. Тази си я направих, когато бях на 24 - в Турция. И в този момент ще си направя нов татус в България. Не съм имал никакви алергични реакции или каквито и да било проблеми.. Дори, както ви загатнах, си направих първата татуировка в Тайланд. А там евентуално е доста по-рисковано, в сравнение с в Европа.
В края на предходната година Европейската организация по химикалите разгласи резултатите от най-мащабното до момента изследване по отношение на татуировките - 4000 субстанции в близо 500 страни. Очаква се до края на годината тя да предложи на Еврокомисията сериозен брой от тях да бъдат неразрешени.

Особено, след откритието в Швеция тази година, че 12 от 34 мастила на пазара там съдържат неразрешени субстанции или замърсители. В България ни твърдят, че няма недоволства от клиенти поради материалите.
Селейдин Хасанов - татуист: Това, което виждам на пазара и което оферират сътрудниците като материали знам, че е допустимо най-хубавото. Тези хора, от които ние си вземаме материалите, те са от България, само че се занимават единствено с това, те са дистрибутори, зареждат от чужбина.
В европейския отчет се загатва за директна връзка сред аленото мастило и дерматита поради високото наличие на живачен сулфид в продукта.

Твърди се и че аленото, синьото, зеленото и лилавото мастило е по-вероятно да предизвикват дребни подутини по кожата, които лекарите назовават грануломи. Но кожните лекари в действителност са спокойни за перманентните татуировки, изключително в реномирани студиа. Повече ги тормозят краткотрайните, които се вършат по морето и най-много на деца.
Д-р Айлин Шеф, кожен лекар: В организма на това дете ще остане една трайна алергичност в по-нататъшен проект - към багра за коса, към упойките, към стоматологичните.
Учудващо за някои, може да се окаже, че перманентните татуировки са по-безопасни, изключително след бъдещите регулации. В някои студиа в чужбина татуистите даже вършат паспорт на своите клиенти, където записват употребяваните материали. Людовик няма подобен документ, само че сигурно към този момент има дълготраен спомен от България.
 Опасно ли е премахването на татуировките? Опасно ли е премахването на татуировките?
Все повече хора търсят експерти татуисти, откакто са си създали некачествени татуси, споделиха артистите, Освен повторение на татуровките става все...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР