Европейската комисия (ЕК) разработи и обяви три критерия за премахване

...
Европейската комисия (ЕК) разработи и обяви три критерия за премахване
Коментари Харесай

ЕК посочи три критерия за премахване на карантинния режим в Европейския съюз

 Европейската комисия (ЕК) създаде и разгласи три критерия за унищожаване на карантините в Европейски Съюз, като към момента няма вероятни дати за тяхното повдигане. Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на видеоконференция, представяща рекомендациите на Европейска комисия към страните от общността за премахването на карантините.

" Първият е епидемиологичният критерий, който би трябвало да удостовери, че разпространяването на заболяването е намаляло доста за дълъг интервал от време. За това може да свидетелства да вземем за пример от непрекъснатото понижаване на броя на новите инфекции и хоспитализации ", сподели тя.

Публикуваният документ на Европейската комисия разкрива и останалите критерии, вторият от които е съществуването на задоволителен потенциал на здравната система. " Например: коефициентът на претовареност в интензивните отделения, съответен брой болнични кревати, достъп до фармацевтични артикули, нужни в отделения за интензивно лекуване, за които съществува непосреден риск от недостиг (антибиотици, анестетици, медикаменти за реанимация и миорелаксанти), възобновяване на оборудването (вентилатори, защитни средства), съществуване на незабавна здравна помощ, както и задоволителен човешки запас със съответните умения ", се споделя в рекомендациите.

И най-после, третият аршин е достатъчният капацитет на системата за наблюдаване на болестта и контактите на инфектираните хора. " По-специално са нужни широкомащабни благоприятни условия за тестване, с цел да се открие болестта и разпространяването на вируса, съчетано с опцията за следене на контакти и карантина при положение на наново появяване и по-нататъшно разпространяване на инфекции. Ще са нужни благоприятни условия за разкриване на антитела, с цел да се следи частта от популацията, което сполучливо е преодоляло COVID-19 и евентуално е придобило имунитет ", се споделя в документа.

През последната седмица в множеството страни от Европейски Съюз броят на инфектираните и умряли за ден се стабилизира относително, а в някои случаи даже стартира да понижава. Но той към момента остава устойчиво висок, към момента няма ясна наклонност към понижаване. На 13 април френският президент Еманюел Макрон разгласи удължаването на карантината във Франция до 11 май, защото епидемията на страната " към момента не е лимитирана ". На 15 април Съветът за национална сигурност на Белгия би трябвало да вземе решение за периода на карантина в тази страна, където към този момент ограничаващите ограничения са годни до 3 май.

Европейският съюз ще провежда донорска видеоконференция на 4 май, с цел да събере средства за битката с ковид, по-специално за набиране на финансиране за създаването на ваксина, съобщи през днешния ден ръководителят на Европейската комисия.

" На 4 май ще проведем донорска конференция за събиране на помощ за битката с ковид. Това ще бъде първата сходна конференция в историята ", сподели тя.

" Трябва да създадем ваксина. Това е международна задача и когато имунизацията е основана, тя би трябвало да бъде еднообразно налична за всички страни по света. За да се подкрепи тази работа, е належащо финансиране и донорската конференция ще попълни недостигащото финансирането в тази област. Работим в тясно съдействие със Световната здравна организация и други интернационалните сътрудници и се надяваме нашата самодейност да бъде подкрепена от всички страни ", сподели фон дер Лайен, представена от " БГНЕС ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР