Европейската комисия (ЕК) разкри свой план, който препоръчва на 28-те

...
Европейската комисия (ЕК) разкри свой план, който препоръчва на 28-те
Коментари Харесай

Европейската комисия разкри своя план за сигурност на 5G


 Снимка: Европейска комисия

Европейската комисия (ЕК) разкри собствен проект, който предлага на 28-те страни членки на Европейския съюз да възприемат общ метод за сигурността на бъдещите 5G мрежи, който отхвърля настояванията на Съединени американски щати да забранят китайския снабдител Huawei. В изказване на Еврокомисията написа, че комисията е получила поддръжка от държавните ръководители на страните членки за „ съответен метод към сигурността на 5G мрежите”.

В изказването се изяснява, че всяка накърнимост в 5G мрежите или хакерска атака, ориентирана към бъдещи мрежи на страна членка би засегнала Общността като цяло. В предлагането на Еврокомисията се предлага набор от ограничения за оценка на рисковете за кибер сигурността на 5G и за усилване на превантивните ограничения, като проектът би трябвало да проработи от 1 октомври 2020 година

Сигурността на 5G мрежите е съществена тематика за националните държавни управления и регулаторите, изключително в Европейски Съюз откакто Съединени американски щати показаха опасенията си, че оборудването на китайския снабдител съдържа „ задни малки врати “, позволяващи на китайското държавно управление да шпионира в непознати мрежи.

На Huawei и ZTE бе неразрешено да вземат участие в разгръщането на 5G в Съединени американски щати, а администрацията на Тръмп оказа напън върху главните си европейски съдружници, в това число Англия и Германия, да последват образеца на Съединени американски щати.

Еврокомисията сподели, че нейните проект е част от по-мащабно европейско изпитание за отбрана, в това число против обсъжданите закани, свързани с китайски софтуерни компании, тя не предлага възбрана на тези снабдители.

„ Технологията 5G ще преобразува нашата стопанска система и общество, ще отвори големи благоприятни условия за хората и компаниите, сподели Андрус Ансип, вицепрезидент на Европейска комисия с сектор Единния дигитален пазар. - Но ние не можем да приемем това да се случи, без сигурността да бъде вградена в основите. Именно по тази причина е доста значимо 5G инфраструктурата в Европейски Съюз да е устойчива и изцяло предпазена от механически и правни задни малки врати. “

Европейски Съюз счита, че на национално ниво всяка страна членка би трябвало реализира национално оценяване на риска за 5G мрежовата инфраструктура до края на юни.

Като част от тази мярка всяка страна ще би трябвало да обнови съществуващите условия за сигурност към националните снабдители „ и да включи условия за гарантиране на сигурността на обществените мрежи, изключително когато се дават права за потребление на радиочестоти в обсега за 5G “.

Тези ограничения трябвало да „ включват наложителни условия към доставчиците и операторите да подсигуряват сигурността на мрежите “. Страните членки ще имат право да изключват компании от своите пазари, изтъквайки съображения, свързани с националната сигурност, „ в случай че тези компании не извършват стандартите и правната рамка на страната. “

На европейско ниво, съгласно Еврокомисията, страните членки би трябвало да обменят разследваща информация, както и да осъществят координирана оценка на риска до 1 октомври т.г. Това ще даде опция на страните членки да се обединят към набора от ограничения, употребявани на национално равнище, в това число сертифициращи условия, надзор, идентифициране на артикули или снабдители, които се считат за „ евентуално несигурни “. До 1 октомври 2020 година страните членки в съгласуваност с Еврокомисията ще би трябвало да оценят резултатите от подхванатите ограничения и ще преценяват дали има потребност от следващи дейности.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР