Европейската комисия (ЕК) прие в края на миналата година Стратегия

...
Европейската комисия (ЕК) прие в края на миналата година Стратегия
Коментари Харесай

Финансиране за устойчива градска мобилност

Европейската комисия (ЕК) одобри в края на предходната година Стратегия за устойчива и умна подвижност и План за деяние, поставящи фокус върху фундаменталната промяна на транспортния бранш в посока неговата екологична резистентност и сигурност. В тактиката са избрани главните политически дейности, обрисувани за всеки от трите основни стълба: Устойчива подвижност, Интелигентна подвижност, Справедлива подвижност.

Съгласно тази тактика, всички типове превоз би трябвало да станат по-устойчиви, с необятно налични зелени други възможности и верни тласъци. До 2030 година: по европейските пътища следва да има най-малко 30 млн. коли с нулеви емисии; 100 европейски града да са неутрални във връзка с климата; високоскоростният железопътен трафик да се удвои в цяла Европа; груповото пътешестване под 500 км да бъде неутрално по отношение на въглерода; автоматизираната подвижност да бъде внедрена в огромен мащаб. Това включва поетапно обезпечаване на екологичен преносим състав за публичния превоз (градски и междуградски), и съпътстващи интегрирани ограничения като зарядни станции, интелигентни транспортни системи и интегрирани цифрови решения за възстановяване на успеваемостта, по-добра съгласуваност и усилване на връзките сред градските и селските региони, което ще има принос за осъществяване на националните цели за декарбонизация и енергийна успеваемост.

Пакетът " Адаптиране към цел 55 " (Fit for 55), показан от Европейска комисия през юли 2021 година, който цели значително да понижи излъчванията от парникови газове в Европейски Съюз с най-малко 55% до 2030 година спрямо равнищата от 1990 година и да способства постигането на климатична индиферентност до 2050 година при гарантиране на обективен преход за всички, също поставя фокус и върху комуникационно-транспортните системи, включително целеустремено обмисляне и планиране на пешеходна, велосипедна и транспортна (за публичен транспорт) инфраструктура като предпоставки за сигурността на уязвимите категории ползватели.

Неспособността на пазара да се оправи с проблемите в региона на градската подвижност постанова обществена намеса, с цел да се усъвършенства положението във връзка с тапите, замърсяването и диспропорционалното развиване.
Реклама
На национално равнище от 2007 година в огромните градове - София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе и Плевен се работи за създаване на устойчива градска подвижност, включително внедряване на интелигентни транспортни системи, с финансова поддръжка от оперативна стратегия " Регионално развиване 2007-2013 " и " Региони напредък 2014-2020 ". През настоящия програмен интервал 2021-2027 година достъп до финансиране за планове за градска подвижност ще имат и 40 по-малки градски общини в страната с население над 15 хиляди души всяка.

Наличие на ясно разпознати тактика и ограничения за развиване на устойчивата градска подвижност в Планове за интегрирано развиване на общините (ПИРО), съдържащи всички детайли на проектите за устойчива градска подвижност са условие за обезпечаване на финансиране.
Възможни източници на финансиране 2021-2027 година
Основните източници на финансиране на ограничения за устойчива градска подвижност в идващите години са обичайно Програма за развиване на районите 2021-2027 и новият инструмент - План за възобновяване и развиване.

По приоритна ос 1 - Устойчиво градско развиване на ПРР, ще бъдат подкрепени 10 огромни градски общини в България: Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Столична община и Благоевград. Приоритет 2 на програмата - Интегрирана териториална съгласуваност обгръща 40 градски общини. Заложените ограничения за устойчива подвижност, включително градска са идентични за двата приорета. Те включват всички типове вложения в инфраструктура и съоръжение, в това число, само че освен: създаване на проекти за ръководство на придвижването, въвеждане на интелигентни транспортни системи (ИТС) и други ограничения за цифровизация на превоза, замяна на преносимия състав на публичния превоз с екологично чист, зарядна инфраструктура за чисти транспортни средства, велосипедна и пешеходна мрежа, транспортна инфраструктура, включително улици и уреди по отношение на развиването на интегрирана система за публичен превоз, велосипедна и пешеходна мрежа, ограничения за възстановяване на достъпността и сигурността на превоза, възстановяване на връзките сред градски, междуградски автобусен, железопътен, въздушен, вътрешноводен и морски превоз, като част от осъществяване на интермодални транспорти и други
Реклама
Програмата предизвиква развиването на функционални зони и районни връзки от позиция на трудовата подвижност, в това число посредством развиването на междуселищния публичен превоз. Мерките за устойчива градска подвижност са възможни на територията и на селски общини, които не граничат с градски, при ясно обоснована нужда и интегриран темперамент на инвестицията.
Силвия Тодорова, съветник, член на БАКЕП Източник: Reuters
Предвидени за финансиране са ограничения за създаване на зарядни станции като детайл на устойчивата градска подвижност на териториите на градските общини в страната в сходство с ПИРО. Всички останали ограничения, свързани с построяването на зарядни станции, ще се финансират от Програмата за транспортна съгласуваност (ПТС).

В допълнение планът " Зелена подвижност " от ПВУ с показателен бюджет 51.13 млн. евро е ориентиран към 40 градски общини, без 10 най-големи. Предвидено е да се реализира под формата на пилотна скица в поддръжка на промяната за устойчива градска подвижност, която да предшества интегрираните планове за устойчива градска подвижност по ПРР. Задължително условие към плановете е да бъдат готови и изпълнявани в партньорство сред две или повече общини с един или няколко оператори на публичния превоз. Селските общини са възможни като асоциирани сътрудници по плановете при аргументация във връзка с връзките сред селските и градските региони и функционалните зони. Предвидените действия включват: нулево-емисионни транспортни средства на публичния превоз в транспортната система на градовете; съпътстващи ограничения според предпроектните изследвания - създаване на зарядни станции, обслужващи транспортните средства на публичния превоз, както и създаването на ИТС и интегрирани цифрови решения за възстановяване на ефикасността и успеваемостта на публичния транспорт; осъществяване на инфраструктурни ограничения за безвредна градска подвижност, ориентирани към уязвимите участници в придвижването - пешеходци и велосипедисти; Разработване/актуализиране на генерални проекти за организация на придвижването.

Предвидените критерии за асортимент включват: брой население; брой общини, включени в партньорството, съществуване на разпознати проекти/приоритети в ПИРО; съществуване на финансирани планове за градски превоз в общините по стратегиите за районно развиване в предходните периоди; съществуване на настоящо изследване за изпълнимост и други.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Технологии 3 Коментари и разбори 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Коментари и разбори Реклама
В допълнение, за поощряване на електромобилността като част от локалните тактики за устойчива градска подвижност е планувано да способства и приоритет 5 Въздух на Програмата за околна среда 2021-2027 година посредством пилотна скица за финансиране посредством финансови принадлежности на ограничения за последователното преустановяване потреблението на стандартни МПС с високи излъчвания (дизелови, предпочитано pre-Euro и Euro 1) и прекосяване към електрически коли. Помощта е ориентирана към жители, живеещи в общини с нарушено качество на въздуха, които би трябвало да предадат за преработване регистрирани високо-емисионни дизелови коли. Предвидена е и поддръжка за въвеждане на зони с ниски излъчвания, която да бъде съсредоточена в градове с неприятно качество на въздуха и обилни проблеми с трафика.

Програмите за финансиране не са финализирани към момента, без значение от това, че тече първата година от времевия небосвод за осъществяването им. За множеството от тях следва публично разискване и внасяне на финални разновидности за разглеждане и утвърждение от Европейска комисия. В хода на завършването им могат да бъдат импортирани корекции, които да трансформират логиката на част от интервенциите. Очертава се използването на метода на интегрираните териториални вложения за осъществяване на огромна част от плановете да бъде придружено с известни усложнения и/или закъснение. Относно ПВУ условието 80% от ресурса да бъде контрактуван до края на актуалната година, също наподобява като голямо предизвикателство, доколкото това допуска подготвени, съгласувани процедури за даване на помощта от страна на администрацията, подготвени планови оферти от страна на бенефициентите и добър административен потенциал за оценка и договаряне на плановете.

Рубриката се приготвя със съдействието на
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР