Европейската комисия (ЕК) предложи въвеждане на нови правила за защита

...
Европейската комисия (ЕК) предложи въвеждане на нови правила за защита
Коментари Харесай

ЕК предложи нови правила за защита на разобличителите

Европейската комисия (ЕК) предложи въвеждане на нови правила за отбрана на разобличителите.

Комисията предлага по-голяма отбрана на издайниците, които разобличават измами, укриване на налози, корист с персонални данни и други закононарушения.

Действията на Европейска комисия са на фона на рецензии на деятели за по-голяма бистрота по отношение на законодателство за отбрана на лица, които разкриват информация за нарушение на еврозаконодателството. Те дават образец с двама някогашни чиновници в счетоводна компания, които бяха съдени през 2016 година за приключване на информация за данъчни покупко-продажби на Люксембург с огромни корпорации. Тази година присъдата против единия беше отхвърлена от най-висшата правосъдна инстанция на Люксембург.

Европейската комисия разгласи, че излиза с предложение, което ще промени разпоредбите на играта.

Днешното предложение обезпечава отбрана на територията на целия Съюз за лицата, сигнализиращи за нарушавания на законодателството на Европейски Съюз в региона на публичните поръчки, финансовите услуги, предотвратяването на изпирането на пари и финансирането на тероризма; сигурността на продуктите; сигурността на транспорта; опазването на околната среда; нуклеарната сигурност, сигурността на храните и фуражите и здравето на животните и хуманното отношение към тях; публичното здраве; отбраната на потребителите; неприкосновеността на персоналния живот, отбраната на данните и сигурността на мрежите и осведомителните системи. То се ползва и във връзка с нарушавания на разпоредбите за конкуренция на Европейски Съюз, нарушавания и злоупотреби при разпоредбите за облагане с корпоративен налог и вреди, нанасяни на финансовите ползи на Европейски Съюз.

Комисията предизвиква страните членки да надвишават тези минимални стандарти и да основат всеобхватни рамки за отбрана на лицата, сигнализиращи за нередности, въз основа на същите правила.

Всички предприятия с над 50 чиновници и с годишен оборот над 10 милиона евро ще би трябвало да вкарат вътрешна процедура за разглеждане на сигнали за нередности. Новият закон ще обхване всички държавни и районни администрации и общини с над 10 000 поданици.

Механизмите за отбрана, които ще би трябвало да се открият, включват:

Ясни канали за сигнализиране, както в границите на организацията, по този начин и отвън нея, които подсигуряват поверителност;

Триетапна система за сигнализиране:

Вътрешни канали за сигнализиране на нередности;

сигнализиране пред способените органи — в случай че вътрешните канали не действат или не може рационално да се чака да дадат резултат (напр. когато потреблението на вътрешни канали би могло да заплаши успеваемостта на проверяващите дейности на виновните органи);

сигнализиране на обществеността/медиите — в случай че не се подхващат подобаващи дейности след сигнализиране по други канали или при положение на очевидна заплаха за публичния интерес или на необратими вреди;

Задължения за противоположна информация за органите и предприятията, които в период от 3 месеца (за вътрешните канали за сигнализиране за нередности) ще би трябвало да дадат отговор и да извършат следващи дейности вследствие на подаден сигнал;

Предотвратяване на ответни дейности за възмездие и ефикасна отбрана: всички форми на ответни дейности за възмездие са неразрешени и следва да се глобяват. Ако против лицето, сигнализиращо за нередности, бъдат подхванати ответни дейности за възмездие, то следва да има достъп до безвъзмездни препоръки и подобаващи правни средства за отбрана (напр. ограничения за преустановяване на издевателството на работното място или за попречване на уволняване). Тежестта на доказване в такива случаи ще се обръща, тъй че лицето или организацията, против които е подаден сигнал, да са тези, които би трябвало да потвърдят, че не са подхванали ответни дейности за възмездие против подалото сигнал лице. Лицата, сигнализиращи за нередности, ще бъдат също по този начин предпазени при правосъдни производства, по-конкретно посредством освобождението им от отговорност за оповестението на информацията.

Предложението цели да отбрани виновното сигнализиране за нередности, което в действителност се стреми да отбрани публичния интерес. Ето за какво в него са включени защитни механизми за попречване на злонамерено или целящо корист подаване на сигнали и за попречване на безпричинно накърняване на репутацията. Лицата, наранени от подадени сигнали за нередности, се употребяват в цялостна степен от презумпцията за невиновност, от правото на ефикасна правна отбрана и на обективен правосъден развой и от правото на отбрана.

Предложението изисква утвърждението на страните членки на Европейски Съюз и европарламента преди да се трансформира в закон. В момента единствено 10 страни членки изцяло пазят разобличителите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР