Европейската комисия (ЕК) подготвя проект на европейски закон, предвиждащ гаранции

...
Европейската комисия (ЕК) подготвя проект на европейски закон, предвиждащ гаранции
Коментари Харесай

Нов закон за независимост на медиите подготвя ЕК

Европейската комисия (ЕК) приготвя план на европейски закон, предусещащ гаранции за самостоятелност на изданията от политическите управляващи и бизнеса, заяви вестник Le Figaro.

" Този закон ще бъде сложна борба ", споделя Вера Йоурова, заместник-председател на Европейска комисия, която дава отговор за въпросите на правораздаването. " Някои държави-членки желаят да могат да въздействат на медиите, и те ще настояват, че комисията желае да узурпира властта им. Някои притежатели на медии се облагодетелстват от актуалната обстановка, и те ще крещят, че подкопаваме техния бизнес ", изяснява еврокомисарят.

Законът за свободата на медиите, който се чака да бъде публично показан от Еврокомисията в края на идната седмица, има драфт версия, която изисква притежателите на медии да бъдат ясни, което ще разреши на Европейска комисия да стартира правосъдни процедури на европейско равнище при положение на неспазване на регламента.

Наред с други оферти проектозаконът планува отбрана на тайната на източника на информация и възбрана за електронно наблюдаване благодарение на шпионски програмен продукт върху публицисти и техните фамилии, поради сходни скандални практики, които се случиха в Полша, Унгария и Гърция.

Новият закон би трябвало да задължи държавните медии да назначават шефове по " транспарантна " и " недискриминационна " процедура, а финансирането да бъде " съответно и устойчиво ", написа изданието.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР