Европейската комисия /ЕК/ планира законодателни мерки за по-добра защита на

...
Европейската комисия /ЕК/ планира законодателни мерки за по-добра защита на
Коментари Харесай

ЕК планира законодателни мерки срещу двойните стандарти при храните и защита на потребителите

Европейската комисия /ЕК/ възнамерява законодателни ограничения за по-добра отбрана на правата на потребителите. Предвиждат се промени против двойните стандарти при храните.

Европейска комисия излезе с връзка за смяна на инструкция на член 6 от 2005 година, която е за нелоялни търговски практики от страна на търговци към консуматори, сподели в „ Преди всички “ евродепутат Момчил Неков и акцентира, че това е една добра вест за всички.

„ Радостното е, че би трябвало да стане в доста къси периоди, доникъде на 2019 година да има приложения на промени на тази инструкция от 2005 година. Когато се промени да се запише вътре, че няма право да се продават храни, които са с идентична опаковка, идентичен състав, само че с друго качество. Радвам се, че Европейска комисия чу гласа на Екологичен потенциал. Тази самодейност е почнала още през 2009 година, само че към този момент дава резултат “, добави той.

Различните цени на едни същи артикули в другите страни също са нелоялна процедура, само че нещата са по-различни, защото е на пазарен принцип, сподели Неков.

„ Всеки консуматор може да избере дали да купува една стока или не, а към този момент какъв брой ще бъдат прекупвачите по самата верига и дали примерно може да се направи лист да се наименуват всички артикули, които действително вършат нелоялни търговски практики към българи. Тук обаче задачата е друга – да се преборим с тази дискриминация към Източна Европа, като се стартира от храните, да се премине към нехранителните артикули, а към този момент, в случай че приказваме за качеството на храните, по-късно да преминем към тази стъпка в България  с намаляването на захарта в продуктите, да има такова законодателство у нас. Това са идващите стъпки, които би трябвало да извървим “.

Втората добра вест е, че у нас най-сетне може да бъде направен закон за доброволчеството. Само две страни в Европейски Съюз – България и Словения, нямат подобен закон, сподели още в изявлението Момчил Неков.

„ Това, което ми дава вяра е, че Лиляна Павлова, като министър на Българското европредседателство, беше на посещаване в групата Прогресивния алианс на социалистите и демократите през 2017 година, там аз й споделих, че през април месец следва разглеждането на досието за Европейски корпус на взаимност, а в това време ние нямаме закон за доброволчеството. Два дни по-късно господин Цветанов е внесъл законопроект за доброволчество в Народно събрание, който следва да се прегледа “.

Липсата на подобен закон попречва хората, които желаят да се включат в самодейностите, свързани с Европейския корпус за взаимност.

„ Всяко евро, вложено в доброволчеството, връща 5 евро в националните бюджети “, акцентира Неков.  

По самодейност на Неков в дома на Европа се организира кръгла маса „ Възможности и провокации пред доброволческата активност в европейски и народен проект “.

В звуковия файл можете да чуете изявлението на Веселина Миланова с Момчил Неков.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР