Европейската комисия (ЕК) одобри за финансиране нова европейска програма, инициирана

...
Европейската комисия (ЕК) одобри за финансиране нова европейска програма, инициирана
Коментари Харесай

ЕК ще финансира проект на евродепутата Андрей Новаков за борба с фалшивите новини

Европейската комисия (ЕК) утвърди за финансиране нова европейска стратегия, инициирана от Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП. Проектът, който е получил оценка „ А “ - най-високата допустима, съставлява безплатно финансиране за онлайн медии, осведомителни организации и уеб сайтове за възстановяване на потенциала им да се борят с дезинформацията и подправените вести. Дейностите по плана плануват също основаване на технология за идентифициране на подправени вести и за по-качествена публицистика.

„ Както в Европа, по този начин и в международен мащаб, дезинформацията е способна да въздейства на избори и на работата на държавни управления. Новата стратегия ще е в поддръжка на медийната среда в Европа, в това число и в България. Предложеният бюджет е в размер на 2.5 млн. евро, които Европейски Съюз ще влага точно там, където има най-голяма потребност “, съобщи Новаков след оповестяването на решението на Европейска комисия.

Одобрението от страна на Европейска комисия съставлява първия стадий от реализирането на новата европейска стратегия. На втори стадий Европейският парламент и Съветът следва да одобрят бюджета, след което Европейска комисия ще създаде в детайлности изискванията и разпоредбите за работа на новата стратегия. Последният стадий е публикуването на публикация за набиране на планови оферти и финансиране, за което всички новинарски уеб сайтове и онлайн медии в България и останалите страни в Европейски Съюз ще могат да аплайват. Очаква се точно този стадий да стартира напролет на 2020г. Очаква се с отпуснатото финансиране, медиите да могат да наемат в допълнение потенциал и специалисти, с цел да реагират и оборват подправени вести, както и да разработят механизъм за анти-трол действия.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР