Европейската комисия (ЕК) одобри инвестиция за над 110 милиона евро

...
Европейската комисия (ЕК) одобри инвестиция за над 110 милиона евро
Коментари Харесай

ЕС дава над 110 млн. евро за жп участъка Волуяк - Драгоман

Европейската комисия (ЕК) утвърди инвестиция за над 110 милиона евро за модернизацията на железопътен кулоар в Западна България , който е част от TEN-T мрежата сред София и Белград. Средствата идват от Кохезионния фонд на Европейски Съюз, заяви Еврокомисията.

Става въпрос за първата фаза на реконструкцията на жп линията сред Волуяк и Драгоман с дължина към 33 км. Отсечката свързва Западна България със Сърбия и е част от транспортния кулоар, свързващ Турция със Западна и Централна Европа.

" Тази инвестиция носи добавена стойност на политиката на доближаване, като обезпечава съгласуваност на граничните райони и устойчиви транспортни услуги. Проектът носи изгоди и за околната среда, като предизвиква прехвърлянето на товарните потоци от автомобилния към железопътния превоз и ще докара до по-малко звук и замърсяване на въздуха, като по този метод ще се усъвършенства качеството на живота на жителите ", сподели Елиза Ферейра, еврокомисар по въпросите на доближаването и промяната.

Проектът

Проектът планува съществуващата единична железопътна линия сред Волуяк и Драгоман да се модернизира. Ще бъде построена и втора електрифицирана железопътна линия.

Системата за контролен надзор и придобиване на данни, която обезпечава наблюдението и контрола на железопътното придвижване по линията, също ще бъде сменена.

Първата фаза на плана се извършва по оперативна стратегия " Транспорт " 2014 - 2020 година и би трябвало да бъде приключена до края на 2023 година

След реализацията е заложена втората фаза на плана, която планува създаване на системи за сигнализация и телекомуникации и ERTMS. Тя е включена за финансиране в стратегия " Транспортна съгласуваност " 2021 - 2027 година

След края на двете етапи, трасето ще разрешава скорост от 160 км/ч за пътнически влакове и 120 км/ч за товарните.

Строителите

Модернизацията на стартира през май след решение на държавното управление.

Трасето е разграничено на два сектора. Изпълнител на правата Волуяк - Петърч е обединяването " Вистра " ДЗЗД, което включва компаниите ВДХ АД (преди " Водстрой 98 " ) и испанската " Лантания " АД. Срокът за работа е 40 месеца. Стойността на контракта за строителство е близо 92 млн. лв. без Данък добавена стойност.

Участъкът от Волуяк до Петърч е близо 12 км. Предвижда се удвояване на жп линията и създаване на нова жп гара и спирка Костинброд. Ще бъдат осъвременени коловозното развиване, контактната мрежа и пероните. Ще бъде построена нова тръбоканална мрежа за потребностите на системите за сигнализация, ще се надгради и системата за надзор на електроподаването към жп мрежата SCADA.

Ще се построяват и нови пешеходни подлези и надлези, които няма да позволяват секване на жп линия в сектора на едно равнище. В обитаемоте места ще бъдат сложени шумозащитни уреди и защитни огради за регионите към гарите.

Изпълнител на другата права Петърч - Драгоман е гръцката компания " Терна ". Тя има контракти с трима подизпълнители за разнообразни действия. Това са австрийската " Порр Бау " (1.5%), АЖД Прага (7.5%) и " Балкантел " ООД (1%). Срокът за осъществяване е 48 месеца. Стойността на контракта е близо 244 млн. лв. без Данък добавена стойност.

Участъкът от Петърч до Драгоман е над 23 км. Предвижда се удвояване на жп линията - почти 17 км плюс 6.5 км рационализация на единична жп линия, както и на коловозно развиване, перони и контактна мрежа.

Ще се строи нова жп гара Сливница и ново приемно здание в Петърч. В Алдомировци е заложена реорганизация на приемното здание. По протежението на целия железопътен сектор ще бъдат осъвременени всички уреди на жп инфраструктурата, ще бъдат построени и 5 пътни надлеза, 2 жп надлеза, 1 жп естакада и нова водоотводна система за целия сектор, както и шумозащитни уреди с приблизителна дължина 3864 м.

С осъществяването на плана ще бъде приключена жп автомагистралата от сръбска граница през София - Пловдив до Бургас. Ще се обслужва и жп направлението до Свиленград и границата с Турция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР