Европейската комисия /ЕК/ не може да започне наказателна процедура срещу

...
Европейската комисия /ЕК/ не може да започне наказателна процедура срещу
Коментари Харесай

ЕК не може да стартира наказателна процедура срещу Рим заради прогнози

Европейската комисия /ЕК/ не може да стартира наказателна процедура против Италия поради прогнози. Това сподели пред БНР италианският икономист доктор Симоне Романо. По думите му заложените параметри в бюджета на страната за следващата година са планирани, а не към този момент потвърдени цифри. " Това ще бъде политическо решение на Европейската комисия, тъй като доколкото аз знам, не става въпрос за несъразмерен недостиг. Случаят не е подобен. Трябва да е процедура, обвързвана с съответното отклоняване от даден параметър – в тази ситуация държавния дълг.

В момента ние приказваме за прогнози за идната година, върху които е изчислен бюджет 2019 “, сподели икономистът. " Ройтерс “ и " Евронюз “ цитираха свои високопоставени източници, че в сряда ще бъде стартирана наказателна процедура против Италия. Това стана, откакто във вторник изтече срокът, в който Италия трябваше да показа измененията в проектобюджета си за следващата година. Страната обаче настоя за опазване на в началото препоръчаните параметри. Това значи, че Италия може да бъде осъдена от Брюксел даже и с финансови наказания.

В Брюксел причините звучат по този начин: прекалено високият държавен дълг от повече от 130% от брутния вътрешен артикул (БВП) може да докара до разтърсвания в третата по величина стопанска система в Европейски Съюз. Затова Европейската комисия упорства популисткото държавно управление да съблюдава обещанията на своите прародители и дефицитът да не надвишава 1,8 на 100, а не 2,4 % от брутния вътрешен артикул, напомня проф. Карло Диполити от Института за ново икономическо мислене.

" В последна сметка те спорят за няколко процентни пункта от италианския БВП и за нещо, което предходното държавно управление е дало обещание. Сега обаче има една разлика - в този момент приказваме за спорене, което е предизвикано напълно от политически аргументи. Тук въобще не приказваме за козметичен недостатък или за положителни обноски, а заплахата всяка от страните да бъде посочена като извършител на разпоредбите или да бъде нарочена като страната, поради която договорката се е провалила. Никой не желае да бъде жигосан по този метод, по тази причина едва ли ще прекрачи алената линия. В последна сметка - когато има пазарлък, никой не желае да скапе договорката.

От икономическа позиция няма чак подобен проблем. Той е политически “, споделя проф. Карло Диполити.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР