Европейската комисия /ЕК/ извършва обзор /изследване и проучване чрез анкета/

...
Европейската комисия /ЕК/ извършва обзор /изследване и проучване чрез анкета/
Коментари Харесай

ЕК извършва проучване на нелоялните търговски практики

Европейската комисия /ЕК/ прави преглед /изследване и изследване посредством анкета/ на нелоялните търговски практики във веригата за доставки на селскостопански и хранителни артикули. Инициативата се поддържа и от Областната администрация в Русе чрез нейното разпространение.

През месец декември предходната година Европейска комисия започва третото си годишно изследване за оценка на успеваемостта на ограниченията на Европейския съюз /ЕС/ против сходен тип практики. Проучването се организира във всички държави-членки и е ориентирано към доставчиците на селскостопански и хранителни артикули, като фермери и самостоятелни производители и предприятия, дейни в производството, преработката и дистрибуцията на тези артикули. Поради по-слабата си договорна позиция те постоянно са уязвими от НТП от страна на огромните предприятия – купувачи. За да ги отбрани по-добре, Директива (ЕС) 2019/633 не разрешава редица търговски практики.

Припомняме, че Директива (ЕС)2019/633 е транспонирана в Закона за защита на конкуренцията /ЗЗК/ с промените му от 2021 година (Глава Седма „ б “ от ЗЗК)Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ е националният административен орган, който ползва европейското и националното законодателство в региона на нелоялните търговски практики.КЗК може да образува производства въз основа на подадени претенции от наранени производители, фермери и други снабдители на селскостопански и хранителни артикули или по лична самодейност, като след осъществено изследване постановява решение, с което може да глоби купувачи, прилагащи неразрешените практики, и да постанови незабавното им преустановяване.

Първите две изследвания са завършили през 2021-а и 2022-а и резултатите могат да се видят и онлайн на адрес:Unfair Trade Practices (europa.eu).

В тази връзка се приканват всички фермери, самостоятелни производители и други снабдители на селскостопански и хранителни артикули да попълнят анкетата. Тя е налична тук-EUSurvey - Survey (europa.eu)/следва да се избере версията на български език/ и е„ отворена “ до 15 март 2023 година.

След привършване на изследването резултатите в неизвестен тип ще бъдат показани онлайн на адрес:https://datam.jrc.ec.europa.eu/datam/topic/UTP/. Резултатите от изследването следва да обезпечат нужните данни за правенето на политики на Европейски Съюз по отношение на използването на Директивата за НТП.

Повече информация за дейностите на Комисията за отбрана на земеделските стопани и дребните оператори по веригата на доставки можете да намерите тук –Unfair trading practices (europa.eu).
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР