Европейската комисия (ЕК )и Световната здравна организация (СЗО) обединяват сили,

Европейската комисия (ЕК )и Световната здравна организация (СЗО) обединяват сили, ...

ЕК и СЗО обединяват усилия за връщане доверието във ваксините.


Европейската комисия (ЕК )и Световната здравна организация (СЗО) обединяват сили, за да популяризират ползите от ваксините, стана ясно по време на Глобална среща на високо равнище за имунизациите в четвъртък в Брюксел.

Целта е да се ускорят действията в световен мащаб за прекъсване разпространението на предотвратими чрез имунизация болести и да се окаже отпор на дезинформацията по отношение на ваксините в цял свят.

През последните 3 години 7 държави, сред тях и 4 от европейския регион, са загубили статута си на държави, изкоренили морбилито. Новите епидемии се дължат пряко на пропуските в имунизационното покритие, включително сред тийнейджърите и възрастните, които никога не са преминали през пълния цикъл на имунизация.

За да може да се преодолеят ефикасно пропуските в имунизационното покритие, форумът ще изследва множеството препятствия пред ваксинацията, включително права, законова уредба и достъп, наличие, качество и удобство на услугата, социални и културни норми, ценности и подкрепа, лична мотивация, нагласи, знания и умения.

“Няма извинение за това в развит свят като нашия деца все още да умират от болести, които отдавна трябваше да бъдат изкоренени. По-лошото е, че решението е в ръцете ни, но не го използваме сто процента“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Източник: mediapool.bg