Европейската комисия (EК) е одобрила сделката за БТК. Това става

...
Европейската комисия (EК) е одобрила сделката за БТК. Това става
Коментари Харесай

ЕК одобри сделката за БТК

Европейската комисия (EК) е одобрила договорката за БТК. Това излиза наяве от известие на уеб страницата на Комисията. В него се споделя, че Брюксел не вижда спънки основаната в Нидерландия “Юнайтед груп ” да придобие българския телеком. Сделката няма да навреди на конкуренцията и на свободния пазар, се показва още в мнението на Европейска комисия.
През ноември 2019 година бе оповестено, че “Юнайтед груп ” придобива БТК за 1,2 милиарда евро. тогава от Компанията покупател оповестиха, че чакат договорката да бъде финализирана в средата на тази година. Одобрението на Европейска комисия в действителност бе последното регулаторно решение, което се очакваше, а финансирането на договорката е обезпечен, акцентира още " 24 часа ".
Единственото закъснение може да пристигна по линия на запори, свързани с предходни покупко-продажби, написа и вестник " Капитал ". Условие е да се смъкват запори на синдиците на КТБ и КПКОНПИ, а за задачата би трябвало да работят съдилищата в Европа и България, което поради ковид не е ясно по кое време ще се случи.
Припомняме, че досегашният притежател на БТК беше консорциум, воден от Спас Русев, който влезе в компанията преди четири години. Продавач беше съветската ВТБ, която влезе във притежание на телекома, защото той беше поръчителство по провиснал от нея мостов заем за предходното му придобиване - от компании, следени от Цветан Василев, който след затварянето на КТБ се оказа без опция да бъде обслужван. Тогава след търг за покупател против 330 млн. евро беше определен Viva Telecom (Luxembourg). В него при договорката Спас Русев влезе с 46% дял, 20% минус 1 глас отидоха за ВТБ, 19% за " Делта кепитъл инвестмънтс " (контролирано от българските мениджъри на ВТБ, братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев) и остатъкът 15% плюс 1 глас е за някогашните кредитори. Освен това съветската ВТБ обезпечи и огромна част от дълговото финансиране за договорката - 240 млн. евро, прецизира " Капитал ".
Още по тематиката четете в тези материали. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР