Европейската комисия (ЕК) да започне международно разследване за концентрация на

...
Европейската комисия (ЕК) да започне международно разследване за концентрация на
Коментари Харесай

Издателите искат ЕК да разследва медийния пазар у нас



Европейската комисия (ЕК) да стартира интернационално следствие за централизация на медийна благосъстоятелност и нелоялна конкуренция на медийния пазар у нас. За това упорстват от Съюза на издателите в България, които показаха „ Бяла книга” за свободата на медиите в България, оповестява Нова телевизия.

В книгата се отбелязва, че самостоятелните медии и публицисти в България са подложени на невиждан напън и голям брой справедливи компликации да съществуват. Ако проблемите, посочени в тази „ Бяла книга, не бъдат решени, свободните медии в България ще изчезнат изцяло.

Съюзът на издателите в България (СИБ) показва няколко решения на казуса. Сред тях е настояването от Европейски Съюз да бъдат изпратени самостоятелни наблюдаващи – интернационалните прокурори, които да проследят в елементи всички обвинявания и предварителни следствия против публицисти и издатели в България. Записано е още, че рекомендация на СИБ към Европейска комисия е да изиска повече бистрота и да увеличи контрола за метода, по който се харчат информационните бюджети по европрограми в България.

Книгата е ретроспекция на обстоятелства и събития, случили се от 2006 година насам. Тогава страната ни е била на 36-о място по независимост на словото, а през днешния ден - на 109-о.

Според издателите, аргументите за този спад е централизация на огромна част от медиите в ръцете на един човек - Делян Пеевски, напън от страна на институциите и икономическата рецесия. Делян Пеевски на собствен ред излезе с намерено писмо до медиите, в което назова документа „ памфлет “.

В позицията си той споделя: „ Днес задкулисието единствено излезе на ярко, с цел да показа следващия си памфлет, наименуван „ Бяла книга за медийната независимост в България “. Тези, които години наред узурпираха истината и менторстваха над обществото, с цел да прикрият същинската си същина, тези които пренебрежително одобряват себе си за „ елита “ на нацията, се събраха през днешния ден в първокласен хотел, с цел да се „ оплачат “ пред представителите на Европа, че в България към този момент има мнение, друго от тяхното, че има медии, които ги разобличават. Да има. “

Според Пеевски „ тези хора към този момент са под светлината на прожектори и това ги е изнервило до краен лимит. „ Няма да ме уплашат жалките им мероприятия, подправената агитация и несъстоятелни тези “, прибавя той. „ Аз владея единствено медии, с които да разкривам такива като вас. И ще продължа да го върша, тъй като имам вяра в истината, в правото на всеки да показва мнението си свободно, имам вяра в бъдещето на България и не съм част от т.н „ Преход “, ограбил страната ни, към който вие всички принадлежите “, се споделя още в откритото писмо на Пеевски.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР