Европейската комисия е започнала щателна проверка на сделката, до която

...
Европейската комисия е започнала щателна проверка на сделката, до която
Коментари Харесай

ЕК започна проверка на сделката на Фолксваген с Турция

Европейската комисия е почнала щателна инспекция на договорката, до която са стигнали немският автоконцерн „ Фолксваген “ и Турция за построяването на нов цех.

Въпреки че немската компания разгласи, че към този момент замразява плана си поради бойните дейности на турската войска в Сирия, еврокомисарката по конкурентоспособността Маргрет Вестагер e поискала елементи от Анкара за подписания контракт.

Предмет на инспекцията е най-много обещаната от Турция държавна дотация за построяването на завода в размер на 400 милиона евро - сума, която неведнъж надвишава горната граница, позволена при държавни дотации в страни от Европейски Съюз, осведоми БНР.

Тъй като Турция има подписан контракт за митнически съюз с Европейски Съюз, Вестагер ще ревизира дали този ангажимент не го нарушава. Анкара е била задължена да осведоми Брюксел за тази дотация, само че не го е сторила.

Митническият съюз на Турция с Европейски Съюз задължава Анкара да осведоми Брюксел за всички държавни подпомагания на покупко-продажби с компании от общността.

Въпроси в Брюксел разсънва и обещанието на турската страна, че всяка година ще купува избран брой фолксвагени за администрацията си - т.е. това би било втора държавна дотация за завода.

„ Фолксваген “ счита да влага 1 милиард евро в градежа на цех за коли, предопределени за източноевропейския пазар.

Условията, които Турция е предложила, евентуално са ощетили други източноевропейски страни, които се бориха да привлекат завода, счита Брюксел.

България до последно бе считана за опция на Турция, само че поради огромните дотации на Анкара, София отпадна.

„ Фолксваген “ ще се произнесе дефинитивно за това дали ще строи в Турция, до края на годината.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР