Европейската комисия е започнала щателна проверка на сделката, до която

...
Европейската комисия е започнала щателна проверка на сделката, до която
Коментари Харесай

ЕК е започнала щателна проверка на сделката между Фолксваген и Турция

Европейската комисия е почнала щателна инспекция на договорката, до която са стигнали немският автоконцерн „ Фолксваген “ и Турция за построяването на нов цех.

Въпреки че немската компания разгласи, че към този момент замразява плана си поради бойните дейности на турската войска в Сирия, еврокомисарката по конкурентоспособността Маргрет Вестагер изиска елементи от Анкара за подписания контракт. Предмет на инспекцията е най-много обещаната от Турция държавна дотация за построяването на завода в размер на 400 милиона евро - сума, която неведнъж надвишава горната граница, позволена при държавни дотации в страни от Европейски Съюз, заяви БНР.

"Фолксваген " няма да строи цех покрай "бойно поле "

Тъй като Турция има подписан контракт за митнически съюз с Европейски Съюз, Вестагер ще ревизира дали този ангажимент не го нарушава. Анкара е била задължена да осведоми Брюксел за тази дотация, само че не го е сторила. Митническият съюз на Турция с Европейски Съюз задължава Анкара да осведоми Брюксел за всички държавни подпомагания на покупко-продажби с компании от общността.

Въпроси в Брюксел разсънва и обещанието на турската страна, че всяка година ще купува избран брой фолксвагени за администрацията си - т.е. това би било втора държавна дотация за завода. „ Фолксваген “ счита да влага 1 милиард евро в градежа на цех за коли, предопределени за източноевропейския пазар. Условията, които Турция е предложила, евентуално са ощетили други източноевропейски страни, които се бориха да привлекат завода, счита Брюксел.

"Фолксваген ": Не търсим ново място за завода си, плановете са замразени

България до последно бе считана за опция на Турция, само че поради огромните дотации на Анкара, София отпадна. „ Фолксваген “ ще се произнесе дефинитивно за това дали ще строи в Турция, до края на годината.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР